Jeugd geniet volop tijdens Jeugdvoetbaldagen in Nieuwleusen

Nieuwleusen – Het is stralend weer. Op het terras bij SV Nieuwleusen staan de grote voetbaltassen keurig op de tafels. Zo’n zeventig kinderen hebben zich aangemeld voor de Jeugdvoetbaldagen, maar zij kunnen vanwege het coronavirus geen gebruikmaken van de kleedkamers of de kantine.

„Normaal verzorgen wij de middaglunch”, vertelt Petra van Lith van JeugVoetbal Opleiding. „Maar nu heeft iedereen zijn eigen broodtrommel mee. Het is jammer, net zoals dat ouders niet mee het park op mogen, maar het is even niet anders”, vervolgt Van Lith. „Al maken wij altijd wel een feestje van de lunch”, lacht ze.

Tips en aanwijzingen

Het zijn slechts kleine aanpassingen voor de jonge voetballers en de organisatie. De jeugd is vooral blij dat ze twee dagen lekker kan voetballen en daarbij tips en aanwijzingen krijgen om nog beter te kunnen spelen. „We werken met de Wiel Coerver methode”, legt Petra uit. „Het accent ligt hierbij op de technische elementen en veel bewegen met de bal. Niets ten nadele van veel trainers in het jeugdvoetbal, maar vaak zijn het ouders die vroeger zelf ooit ook gevoetbald hebben. Ze zijn enthousiast, maar missen vaak de kennis om de techniek goed over te brengen.

De trainers van JeugdVoetbal Opleiding kunnen dit wel. „Het zijn allemaal trainers met de nodige ervaring, oudere trainers maar ook studenten.” Veel trainers komen uit de omgeving van de Randstad. „We hebben er al een eindje voor moeten rijden”, lacht Van Lith, „maar dat hebben we er graag voor over.”

Eerste keer in Nieuwleusen

De jeugdleden die zich aangemeld hebben zijn vrij jong. De jeugdvoetbaldagen, die voor de eerste keer bij SV Nieuwleusen georganiseerd worden, zijn bedoeld voor de jeugd van 5 tot en met 15 maar het merendeel zit in de categorie acht tot twaalf jaar. „Hoewel we werken met een redelijk vast programma passen we dit altijd aan bij de aanwezige groep kinderen. Dat geldt ook voor de oefeningen. Als we zien dat deze te moeilijk, of juist te makkelijk zijn, passen we dat ook aan. Naast de oefeningen, waarbij we veel herhalen, spelen we ook diverse wedstrijdjes om de oefeningen in praktijk te brengen.” Aan het enthousiasme op het veld te zien slaan de oefeningen wel aan.

In principe melden de voetballertjes zich voor twee dagen aan, een enkeling komt slechts een dag. „Twee dagen is ook goed voor het groepsgevoel”, zegt Petra, die ook voor vrijdag weer zo’n zeventig kinderen op het sportpark verwacht.