Harm Hoeve geeft twee onlineconcerten

Rouveen - Zolang het fysiek bezoeken van evenementen nog niet kan, blijkt het geven van onlineconcerten in een behoefte te voorzien. Organist Harm Hoeve uit Rouveen heeft inmiddels aan verschillende streams meegewerkt.

Deze zaterdag geeft een orgelconcert vanuit de op één na langste kerk van Nederland, de Lebuinuskerk te Deventer. Dit concert, met klassieke werken en fantasieën over bekende koralen, blijft daarna nog een aantal weken online. Het is te bekijken via het YouTube-kanaal van Harm Hoeve. Op zaterdag 27 februari om 19.00 uur speelt hij een programma met als thema 75 + 1 jaar bevrijding.

Uitleg bij de muziek

Veel activiteiten rond de herdenking van de bevrijding zijn in het water gevallen. Op verzoek van de orgelcommissie van de Ichtuskerk uit Urk speelt Harm Hoeve dit concert nu via een livestream. Bij elk stuk geeft hij uitleg wat de relatie is met de bevrijding. Zo kunt u onder andere luisteren naar thema’s uit The Sound of Music, het lievelingslied van de dappere verzetsvrouw Heleen Kuipers-Rietberg en variaties over het Israëlische Volkslied. Ook wordt een stuk gespeeld van de bekende componist Mendelssohn. Zijn werken mochten tijdens de oorlog niet uitgevoerd worden omdat hij Joods was. Het concert wordt besloten met het Wilhelmus. Deze orgelbespeling is te zien via het YouTube-kanaal van de Ichtuskerk te Urk.

Honderden jaren oud

Het orgel van Deventer is al honderden jaren oud terwijl het Urker orgel nog maar sinds een aantal jaren gebouwd is. De overeenkomst tussen de beide orgels is dat het grote drieklaviers instrumenten zijn. Tegenwoordig worden zulke grote instrumenten niet veel meer gemaakt. Op Urk is dit wel gelukt. Mede door vrijwilligers en door het recyclen van een instrument uit Duitsland hebben ze de kosten binnen de perken kunnen houden. Dit orgel is inmiddels een geliefd instrument geworden bij veel orgelliefhebbers.