Denemarken, anders en dicht bij huis

Vakanties over de grens zijn in deze tijd lastig te plannen. Wil je toch iets totaal anders, maar dan wel op veilige rijafstand van huis? Neem dan de boot naar Denemarken.

Je rijdt naar kuststad Rostock in Duitsland, zes uur met de auto. Daar neem je een leuk hotelletje en de volgende dag ga je per veerboot naar Denemarken. De boot vaart tien keer daags en doet een uur en vijfenveertig minuten over de tocht. Je arriveert op de eilanden Lolland-Falster. Met meer dan zeshonderd kilometer kustlijn met stranden en havens is er op deze eilanden van alles te beleven. 

Dan wordt het tijd voor de mooiste kliffen van Denemarken. Op minder dan twee uur rijden van hoofdstad Kopenhagen ligt Møns Klint, een verzameling prachtige witte kliffen. Hier kun je heerlijk wandelen langs de kust of in de bossen bovenop de kliffen, fossielen verzamelen en genieten van de mooie omgeving. En als je er dan toch bent, grijp dan de kans om de donkere hemel met blinkende sterren en zonder lichtvervuiling te ervaren. 

Denk je bij kliffen vooral aan het zuiden van Engeland? Dan mag je Stevns Klint zeker niet overslaan. Dit is een vijftien kilometer lange kuststrook met kliffen van krijtgesteente, in 2014 opgenomen op de UNESCO lijst van Werelderfgoederen. 

Op het grootste eiland Seeland ligt Kopenhagen, en je kunt natuurlijk niet weg zonder daar even geweest te zijn. Het is er heerlijk shoppen, met winkels van bekende Deense modeontwerpers.