Wikken en wegen om ideale e-bike te vinden

Elektrische fietsen waren al enorm geliefd, maar het afgelopen jaar is de populariteit door het dak gegaan. Veel keuze is er ook, waarbij de (prijs)verschillen groot kunnen zijn. Hoe vind je jouw ideale fiets?

Vooropgesteld: wat ideaal is, hangt van je situatie af. Gebruik je de fiets regelmatig voor woon-werkverkeer of alleen recreatief? Ben je van de snufjes of moet het een recht-toe-recht-aan-model zijn? Moet je rijwiel gemakkelijk op een fietsendrager te tillen zijn? Hoe stil wil je de motor hebben? De brancheorganisatie BOVAG heeft een uitgebreide checklist op haar website staan. Daarmee kun je goed voorbereid aan je zoektocht beginnen. 

Positie van de motor
Alle e-bikes zijn uitgerust met een motor. Deze zorgt voor de energie die trapondersteuning biedt. Wat verschilt, is de positie van de motor. Meestal heb je de keuze uit drie: midden, voorwiel of achterwiel. De midden-motor staat vooral voor stabiliteit. Fietsen met voorwielmotor worden het meest verkocht en staan bekend om hun robuustheid en scherpe prijs. Achterwielmotoren bieden een natuurlijke rijervaring en zijn daarnaast erg stil.

Type versnelling
Hou rekening met het type versnelling dat op de e-bike zit. Er zijn drie: de naafversnelling, de derailleurversnelling en de automatische versnelling. Schakelen tussen de verschillende versnellingen is op een elektrische fiets extra belangrijk, omdat juist dit zorgt dat de actieradius van de fiets wordt vergroot.

Een fiets met derailleur biedt het grootste aantal versnellingen en is daardoor erg geschikt voor tochtjes in heuvelachtige gebieden. Naafversnellingen hebben wat minder standen, maar zijn onderhoudsvrij. Daarnaast kun je met een naafversnelling schakelen terwijl je stilstaat – zo kun je dus altijd wegrijden vanuit de juiste (lage) versnelling.

Je kunt ook kiezen voor een speed pedelec. Dit is een elektrische fiets die trapondersteuning geeft tot 45 kilometer per uur. Een gewone e-bike doet dat tot 25. Omdat de high-speed e-bike zo veel sneller kan, gelden hiervoor de verkeersregels die ook voor bromfietsen gelden.