Beleggen voor beginners

De rente op spaarrekeningen is bijna nul. Tijd om op zoek te gaan naar een manier waarop je spaargeld nog rendeert. Beleggen bijvoorbeeld.

Beginnen met beleggen is voor veel mensen een stap. Het klopt dat je (een deel van) je inleg kunt verliezen. Daartegenover staat de kans op een mooi rendement. 

De overheid trekt zich steeds verder terug en dat betekent dat je op financieel vlak vaker je eigen boontjes moet doppen. Als je op tijd begint, kun je met beleggen iets opbouwen voor bijvoorbeeld je pensioen of de studie van je kind. Wel is het slim om hiermee aan de slag te gaan als je spaarbuffer op orde is, zodat je onverwachte uitgaven kunt opvangen. 

Met een aandeel koop je een deelneming in een bedrijf. Gaat het goed met dat bedrijf, dan stijgt de waarde van je aandeel. Verder hangt de koers onder meer af van vraag en aanbod. Je kunt er voor kiezen aandelen van één bedrijf te kopen, maar wat beleggers vaak doen is hun geld spreiden over meerdere bedrijven. Dat gaat het gemakkelijkst via beleggingsfondsen.

Een obligatie is een stukje lening aan een bedrijf of overheid, waarvoor je meestal rente ontvangt. Met obligaties loop je minder risico dan met aandelen, maar het verwachte rendement is ook lager.

Zelf beleggen is een mogelijkheid. Je kunt het ook aan financieel specialisten van een bank overlaten.