Samen wonen in knarrenhof of woongroep

Zo lang mogelijk thuis wonen is prettig, maar als je ouder wordt kan het ook wat eenzaam zijn. Dan is het fijn om met anderen in je directe nabijheid te wonen. Dat kan in allerlei verschillende vormen.

Er ontstaan steeds meer woonvormen waar je op meer of minder intensieve wijze contact met andere bewoners kunt hebben: ‘knarrenhofjes’, woonzorgcentra, kangoeroewoningen, meer-generatie-woongroepen, serviceflats, beschermd wonen en nog veel meer. Omdat veel begrippen door elkaar heen gebruikt worden, is het lastig aan te geven wat ze precies inhouden. Kort samengevat gaat het altijd om een min of meer zelfstandige woonruimte met daarbij gemeenschappelijke ruimte(s) en activiteiten, eventueel aangevuld met hulp en zorg.

Als je op www.zorgkaartnederland.nl  ‘verzorgingshuis’ intypt, vind je een overzicht. Je kunt ook bij je gemeente of wijkcentrum informeren. Op de website van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen vind je informatie over gemeenschappelijke woonvormen waarin je je privacy behoudt.

Bij serviceflats kun je meestal kopen of huren. Welke vorm je ook kiest, er is vrijwel altijd sprake van bijkomende servicekosten. Dit zijn de kosten die je betaalt voor gebruik van de gemeenschappelijke ruimte(s) en voor voorzieningen zoals de lift, schoonmaak et cetera. De kosten kunnen flink oplopen; meer dan € 200 per maand is geen uitzondering.

Woon je liever met familie dan met onbekenden? Ook daarvoor komen steeds meer mogelijkheden. Sommige woningcorporaties bieden bijvoorbeeld kangoeroewoningen: twee aparte woningen die door een deur met elkaar verbonden zijn. Een mooie oplossing voor meerdere generaties die dicht bij elkaar in de buurt willen leven. Kangoeroewoningen zijn alleen wel schaars. Een goed alternatief kan een (tijdelijke) mantelzorgwoning zijn. Ze zijn te koop en te huur en passen vaak in de tuin.

Op www.pasaan.nl of www.koopmantelzorgwoning.nl vind je meer informatie.