Slimmer door praten met dier

Veel mensen praten, bewust of onbewust, wel eens tegen een plant of bespreken de dag met hun huisdier. Raar? Welnee, helemaal niet! Praten met huisdieren en planten is juist goed: het helpt je empathisch vermogen te ontwikkelen en traint je sociale intelligentie. Je wordt er dus indirect slimmer van. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van het Amerikaanse Chicago.

Het ‘vermenselijken’ van dieren of voorwerpen heet antropomorfisme. Bij kinderen is dit sowieso al sterk aanwezig, maar de ontwikkeling van onze sociale intelligentie gaat ook na onze jeugd gewoon door. Op het moment dat we geen contact hebben met andere mensen, gaan we sociale interactie aan met een dier of voorwerp. We zien bijvoorbeeld gezichten in voorwerpen of geven onze auto een naam. 

Antropomorfisme is volgens de onderzoekers volkomen normaal en zelfs vergelijkbaar met een gesprek met een mens. Hoe vaker we communiceren met huisdieren of voorwerpen, hoe beter we in staat zijn om de intenties van andere mensen in te schatten. Het is dus een teken dat je brein goed functioneert. Daarnaast kan het helpen tegen een gevoel van eenzaamheid. Dus geneer je niet en maak een babbeltje met je huisdier en praat de dag even van je af bij je kamerplant!