Wat je leest verklapt wie je bent

Van autobiografieën tot fantasy en van historische boeken tot psychologische trillers: de keuze uit boekengenres is enorm. Door te lezen over relaties, samenhang tussen groepen en het gedrag van personages leren we en daardoor hebben de verhalen invloed op onze sociale vaardigheden.

Uit een studie van de Italiaanse onderzoeker Emanuele Castano blijkt dat mensen die vaak kiezen voor populaire romans sneller geneigd zijn hun eigen mening op de eerste plek te zetten. Kies je liever literatuur? Dan zou je een realistischer en veelomvattender beeld hebben van mensen. 

Volgens het onderzoek zou een combinatie van populaire romans en literatuur het beste zijn. De literatuur helpt ons iedereen als uniek individu te zien, niet te snel te oordelen en dieper na te denken, terwijl populaire romans helpen om sociale en culturele gewoontes sneller te begrijpen. 

Maar er is nog meer onderscheid te maken in je boekenkeuze. Als je literaire klassiekers steeds opnieuw kunt lezen, wil dat zeggen dat je eenvoud waardeert. Ook hecht je meer waarde aan één iemand echt goed kennen dan meerdere mensen op een oppervlakkig niveau. 
Ben je dol op historische fictieboeken? Dit betekent dat je niet erg van verrassingen houdt. Je houdt van een duidelijke planning en bent gedetailleerd en perfectionistisch. 

Meer gecharmeerd van literaire fictie? Dan ben je een echte denker. Je bekijkt het leven graag als een soort film en houdt ervan nieuwe mensen te leren kennen en hun levensverhalen te horen. Doordat in diep nadenken je kracht ligt, ben je een natuurtalent als het aankomt op problemen oplossen. Ben je juist fan van non-fictie? Dan kun je waarschijnlijk goed luisteren .

Wie graag thrillers en detectives leest, is sterk in het oppikken van hints en aanwijzingen. Daarnaast ben je vaak op zoek naar de diepere of grotere betekenis van gebeurtenissen. 

Kan het niet eng en bloederig genoeg? Als je voorkeur uitgaat naar horror betekent dat vaak dat je risico’s neemt en niet snel bang bent. Dat adrenalinegevoel kan bijna verslavend werken. Daarnaast ben je goed in (enge) verhalen vertellen. 

Dagdromers houden van fantasy-boeken. Je bent een trouwe vriend en hecht veel waarde aan je vriendschappen. 

Is een boek voor jou niet compleet zonder een liefdesverhaal waarbij je kunt weg zwijmelen? Dan is de kans groot dat je gepassioneerd bent en alles doet voor degenen van wie je houdt. Je weet wat je wilt en gaat ervoor. 

Bron: Margriet.nl, Psychologie Magazine