Altijd verse groente met een moestuin

Het hebben van een moestuin heeft veel voordelen. Je bent lekker buiten, je verbrandt ongemerkt calorieën tijdens het zaaien, schoffelen en scheppen en je traint tegelijkertijd je spieren. Bovendien weet je precies waar je groente vandaan komt en eet je ze veel verser dan uit de winkel.

Voordat je aan een moestuin begint, is het handig te bedenken wat je precies wilt. Vind je het belangrijk om zelfvoorzienend te zijn of wil je gewoon een leuke hobby en af en toe iets eten uit eigen tuin? Ook niet onbelangrijk: hoeveel tijd en moeite wil je erin steken?

Je kunt natuurlijk meteen een volkstuintje huren, een prefab schuur bestellen en voor een vermogen aan tuingereedschap inslaan. Maar klein beginnen is misschien handiger, vooral als je nog niet weet hoe leuk je het tuinieren eigenlijk vindt. Begin met een moestuinbak met vakken en zoek een handig zaaischema uit. Zo houd je overzicht en blijft de hoeveelheid werk beperkt. Bevalt het goed, dan kun je altijd uitbreiden. Vind je het minder leuk dan verwacht, dan is zo’n bak snel weer opgeruimd.

Natuurlijk kun je het hele jaar door beginnen met je moestuin, maar het vroege voorjaar is ideaal, omdat je dan de groente uit alle seizoenen kunt meepakken. Online vind je schema’s waarin je precies kunt zien welke groenten je op welk moment in het jaar kan planten.
Het is belangrijk de juiste plek uit te kiezen voor je moestuin. De meeste groenten hebben zo’n zes tot acht uur zonlicht per dag nodig om optimaal te kunnen groeien. Daarnaast is het handig als je planten enigszins beschut zijn tegen de wind. Zorg ook voor een plek waar het water niet blijft staan als het heeft geregend. Dan gaan de wortels van je planten namelijk rotten.

De nachtmerrie van elke moestuinhouder: katten die hun behoefte doen tussen jouw geliefde groentes. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om ze uit je tuin te houden. Katten houden niet van de geur van lavendel en citroen, dus je kunt een paar planten die deze geur verspreiden tussen je groenten zetten.