Veel thuis? Je kat wordt er gek van!

Lichtpuntje in tijden van veel thuis zijn: je kunt meer tijd besteden aan je geliefde huisdier. De meeste honden zullen blij zijn met de extra aandacht. Bij katten ligt het iets anders: die worden soms een beetje gek van hun overijverige baasjes. Gevolg: kriegelig gedrag en soms zelfs agressie.

Katten zijn nu eenmaal minder aanhankelijk dan honden (uitzonderingen natuurlijk daargelaten), waardoor de extra aandacht ze flink kan benauwen. “Als dieren een vragenlijst in konden vullen, dan hadden sommige sowieso gezegd: ‘Ik moet de hele dag zien te dealen met één of andere idioot die me maar in mijn nek blijft aaien’”, aldus de Franse gedragsdeskundige dierenarts Emmanuelle Titeux.

Veel katteneigenaren merken wel dat hun kat zich de laatste tijd anders gedraagt. Neem het verhaal van een baasje van vier, dat vertelt dat één van hen ineens ‘tegen de muren aan ging rennen’ en dat ze allen behoorlijk aan het ‘sissen en grommen’ zijn sinds de lock-down. Katten vinden een plotselinge verstoring van hun dagelijkse routines dan ook een stressvolle ervaring.

Dierenarts Titeux ziet sinds de eerste lock-down veel katten in haar praktijk die zich agressiever gedragen tegenover mensen. “Er  zijn zelfs baasjes langs geweest die wilden dat hun kat een spuitje zou krijgen, omdat ze aangevallen bleven worden.” Titeux begrijpt waar dit gedrag vandaan komt: katten zijn sinds de lock-down continu onder de mensen. Vooral huiskatten hebben het hier moeilijk mee, omdat ze niet even naar buiten kunnen ontsnappen.

“Sommige katten hebben het echt helemaal gehad met mensen. Ze worden er gek van om de hele tijd met ze opgezadeld te zitten”, zo benadrukt Titeux nog eens. De dierenarts heeft katten gezien die zich ineens excessief zijn gaan likken, krabben of andere ‘stresssignalen’ vertonen. Ook halen veel dieren ineens uit naar hun baasje. Al is het volgens Titeux ook belangrijk om te vermelden dat lang niet alle katten zich zo gedragen. Er zijn volgens haar ook genoeg die er wél van houden om veel aandacht te krijgen.

Hoe voorkom je nu dat je kat zich agressief gaat gedragen? Eigenlijk is het eenvoudig, legt de deskundige uit. “Als je merkt dat je kat zich kribbiger gedraagt, laat hem of haar dan wat meer met rust. Ga niet de hele tijd naar je kat om te knuffelen, maar laat je kat naar jou toekomen. Zo weet je zeker dat de behoefte wederzijds is.” Af en toe tien minuutjes spelen met je kat is wél een goed idee.