Pensionering is goed voor je welzijn

Sommige mensen kunnen niet wachten, anderen moeten er niet aan denken: met pensioen gaan. Socioloog Levi van den Boogaard onderzocht de invloed ervan op ons welzijn. Hij interviewde hiervoor duizenden Nederlanders. Met pensioen gaan blijkt niet de achteruitgang waar veel mensen bang voor zijn. Sterker nog: er zitten veel voordelen aan.

1. De gezondheid gaat vooruit
Vergeleken met mensen die blijven werken gaat de gezondheid van pensionado’s erop vooruit. Hoe meer stress je ervaart, hoe beter je je voelt als je met pensioen gaat. Vaak hoor je dat het mensen met een fysiek zwaar beroep zijn die naar hun pensioen verlangen. Volgens Van den Boogaard blijkt dat niet uit de resultaten. Of je bouwvakker bent of manager maakt eigenlijk niet uit, het gaat erom hoe jij je werk ervaart. De psychologische druk is vaak van grotere invloed dan de fysieke druk.

2. Het ‘gat’ wordt heus opgevuld
Werk is zingeving in het leven. Een reden om je bed uit te komen, je identiteit als iemand vraagt wat je doet. De rol die werk vervult moet na je pensionering vervangen worden. Van den Boogaard concludeert dat mensen tevredenheid halen uit een productieve dag. Vrijwilligerswerk is daar een goed voorbeeld van. Door anderen te helpen, krijg je waardering. Andere populaire dagbestedingen na het pensioen zijn hobby’s en de familie ondersteunen. 

3.  Het levert de maatschappij wat op
Pensioen gaat vaak over kosten. Logisch, aangezien het een duur systeem is. Uit het onderzoek blijkt juist dat het de maatschappij ook wat oplevert. Dat komt doordat veel pensionado’s vrijwilligerswerk en mantelzorg doen. 

4. Een goed afscheid 
Als je op een goede manier afscheid neemt van je werk, heeft dat invloed op je welbevinden. Van den Boogaard was verrast door de langdurige positieve effecten van een eenvoudige afscheidsceremonie. Twee zaken vallen op: een persoonlijk cadeau van alle collega’s is beter dan een duur cadeau. Verder wordt de ceremonie om het afscheid heen erg gewaardeerd.