Jeukrups verdeelt raad in Staphorst

Staphorst - De eikenprocessierups mag in de gemeente Staphorst voor maximaal 40.000 euro aan overlast veroorzaken. B en W van Staphorst wilden flink uitpakken als het gaat om de bestrijding van de eikenprocessierups.

Mensen en dieren die in aanraking komen met de zogenoemde ‘brandharen’ van deze rups, kunnen gezondheidsklachten krijgen. Bij mensen uit zich dat door jeuk of irritatie aan ogen, huid of luchtwegen. Het beestje rukt zo enorm op in de 15.000 eiken die de gemeente Staphorst bezit, dat een ton nodig is voor de bestrijding.

Erg onduidelijk

Dat geld komt er ook, maar CU en SGP, coalitiepartijen en de meerderheid in de raad, willen dat maximaal 40.000 euro van dit bedrag besteed wordt aan de daadwerkelijke bestrijding, zoals het wegzuigen van de nesten. Ze dienden een amendement in die werd deze week aangenomen. De rest van het geld is bestemd voor preventie.

CU en SGP vinden de manier waarop de bedragen tot stand zijn gekomen erg onduidelijk en dus willen ze deze verdeling. Wethouder Alwin Mussche, verantwoordelijk voor de strijd tegen de rups, is not amused. Volgens hem werd er vorig jaar al meer uitgegeven aan de bestrijding, maar CU en SGP hielden voet bij stuk.