Wie maakt het Perfecte Plaatje van Staphorst? Fotocursus krijgt nieuw element met een mooie hoofdprijs

Staphorst - Twintig creatievelingen in de gemeente Staphorst zijn drukdoende om te kieken voor de fotocursus ‘Het Perfecte Plaatje Staphorst’ die jongerenwerkster Yteke Rijlaarsdam en Henrike Hofstede van Jongenuniek geven.

Er komt een nieuw element bij: een fotowedstrijd voor alle enthousiaste amateurfotografen in de gemeente, met als hoofdprijs een Sony A600 camera. In verband met de coronatijd konden SAAM Welzijn, Stichting Welzijn Staphorst en Jongerenuniek gebruikmaken van een subsidie in het kader van Jeugd aan Zet. De jeugd zit op zijn handen en wat kun je doen om jongeren fysiek en mentaal in beweging te krijgen?

Henrike en Yteke, zelf verwoede fotografen, kwamen op het idee om een fotocursus te geven, met in het achterhoofd het succesvolle RTL4-programma Het Perfecte Plaatje.

Binnen en buiten

Er was plek voor twintig jongeren, meer meldden zich aan. In twee groepen zijn ze bezig om zowel binnen als buiten de mooiste foto's te maken die daarna worden besproken. Het is geen wedstrijd, het Perfect Plaatje Staphorst is een gratis cursus die door corona deels online gaat. Vier sessies zijn digitaal en er staan in elk geval twee praktijkmiddagen gepland, waarvan er al eentje heeft plaatsgevonden. „Het is ontzettend leuk om te doen en de reacties zijn positief”, zegt Yteke.

De resultaten zijn nu al mooi. Daarom besloten de dames het idee uit te breiden met een competitie-element waar alle inwoners van de gemeente aan mee mogen doen. Een wedstrijd dus.

Vier thema’s

De komende tijd zijn er vier thema's waar deelnemers fotografisch mee aan de slag kunnen. Elke twee weken komt in De Staphorster te staan wat het nieuwe thema is en elke keer is er een prijs beschikbaar: een bon van een lokale ondernemer van 20 euro. Het thema waarmee afgetrapt wordt is: corona. Over twee weken is het nieuwe thema in deze krant te lezen.

De afsluitende opdracht is een drieluik van foto's die met elkaar te maken hebben en die samen een verhaal vertellen. Je hoeft niet aan alle opdrachten mee te doen. Apart mag ook. Wiljan Nooren van Foto Frans Nooren uit Staphorst, die ook in de jury zit, stelt voor deze opdracht een Sony A600-camera beschikbaar. Ton Valk en Eelco Kuiken zitten ook in de jury.