Staphorst maakt vanavond nieuwe burgemeester bekend

Staphorst - De gemeenteraad van Staphorst maakt vanavond bekend wie de nieuwe burgemeester wordt. Hij of zij wordt de opvolger van Gerrit Jan Kok, die waarnemend burgemeester is sinds het vertrek van Theo Segers in januari 2020.

Kok nam het stokje over van Theo Segers toen hij naar de gemeente Molenlanden vertrok. In mei krijgt de nieuwe burgemeester de ambtsketting om gehangen. De gemeenteraad vertelt in een besloten raadsvergadering aan de raadsleden wie wordt aanbevolen als nieuwe burgemeester van Staphorst. Vervolgens wordt de naam aan het publiek gepresenteerd. Uiteindelijk neemt ook de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nog een besluit.

Tot aan mei

Omdat de Minister ook nog een besluit moet nemen, wat meestal een formaliteit is, gaat de aanstelling van de nieuwe burgemeester die Gerrit Jan Kok (VVD) moet opvolgen waarschijnlijk nog tot mei duren. In totaal solliciteerden elf mannen en twee vrouwen op de functie van burgemeester van Staphorst. Dit maakte de provincie Overijssel eerder bekend. De leeftijd van de kandidaten ligt tussen de 33 en 63 jaar.

Acht kandidaten hebben of hadden een hoofdfunctie in het openbaar bestuur, vijf sollicitanten hebben een andere professionele achtergrond. Ook de afkomst naar politieke kleur laat een grote diversiteit zien.

Nog nooit een vrouwelijke burgemeester

Staphorst heeft altijd burgemeesters gehad die van ChristenUnie-huize waren of lid van het CDA. Ooit was er een SGP-burgemeester, Markus Markusse, begin deze eeuw, maar die was interim. De huidige waarnemend burgemeester, Gerrit Jan Kok, is lid van de VVD. Staphorst had nog nooit een vrouwelijke wethouder of vrouwelijke burgemeester. Wel zijn er momenteel vier vrouwelijke raadsleden, twee van het CDA, eentje namens de ChristenUnie en eentje van de PvdA.