Partijloze man van de streek, Jan ten Kate (56) wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Staphorst: ‘Ik vind het een eer’

Staphorst - Jan ten Kate (56) uit Koekange wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Staphorst. Dat heeft de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad gisteravond laten weten. Op vrijdag 28 mei vindt de installatie plaats.

Ten Kate, getrouwd en vader van twee kinderen, was van 2010 tot december 2018 wethouder in de gemeente De Wolden en daarna in de gemeente Hardenberg. In De Wolden was hij wethouder namens Gemeentebelangen, in Hardenberg voor de lokale partij Hardenberg op Koers.

Staphorst was op zoek naar een kroonbenoemde burgemeester na het vertrek van Theo Segers begin 2020. Segers vertrok omdat hij burgemeester werd in de gemeente Molenlanden. Sinds januari 2020 is Gerrit-Jan Kok waarnemend burgemeester in Staphorst.

Daadkrachtig

„We zochten een daadkrachtig bestuurder en een boegbeeld voor alle inwoners. Daarnaast is hij een verbinder die boven de partijen staat. We zochten daarnaast iemand die zich bewust is van de schaalgrootte van de gemeente Staphorst en van de hechte kernen en gemeenschappen”, aldus Erik Hattem, voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Ten Kate heeft ruime ervaring in het openbaar bestuur. Hij is vanaf november 2018 wethouder in Hardenberg. Van 2010 tot 2018 was Ten Kate wethouder en locoburgemeester in de gemeente De Wolden. Daarvoor was hij vier jaar fractievoorzitter van Gemeentebelangen in de gemeenteraad van De Wolden. Ten Kate: „Ik ben blij met deze voordracht. Ik vind het een eer om voorgedragen te zijn als burgemeester van deze karaktervolle gemeente. Ik hoop, na de beëdiging en zodra corona het toelaat in contact te komen met de inwoners”.

Voordracht

De afgelopen maanden heeft de vertrouwenscommissie, bestaande uit alle fractievoorzitters en drie adviseurs, toegewerkt naar de raadsvoordracht. De vertrouwenscommissie heeft de voordracht voorbereid op basis van de profielschets die zij met een enquête vanuit de inwoners heeft opgesteld en die in november 2020 door de gemeenteraad is vastgesteld. Er waren 789 reacties binnengekomen op de enquête.

De voordracht wordt nu aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De benoeming is pas definitief als het Koninklijk Besluit is getekend. De gemeenteraad gaat er vanuit dat Jan ten Kate op 28 mei 2021 als nieuwe burgemeester van Staphorst zal worden geïnstalleerd.

Lees hier meer.