101-jarige Vereniging Landmans Welvaart uit Staphorst zoekt jubileum balpen: ‘Niet zomaar een pen’

Staphorst - Het is een wat vreemde zoektocht, maar Vereniging Landmans Welvaart uit Staphorst speurt naar een balpen. „Niet zomaar een pen, maar eentje die wij uitgaven ter ere van ons 70-jarig bestaan”, zegt voorzitter Klaas Slager.

Landmans Welvaart, een vereniging op christelijke grondslag, bestaande uit oud-leerlingen van de landbouwschool, bestond vorig jaar een eeuw. Honderd kaarsjes. Dat kon niet gevierd worden. Het bestuur hoopt dat dit aankomende november wel kan.

Speciaal boek

Henk Hille uit Opheusden, oud-directeur van de Harmen Doornveldschool in Staphorst, maakt een boek over de bijzondere vereniging die echt bij de gemeente hoort. Het zou fijn als de balpen die in 1990 aan de toen 160 leden werd uitgereikt, weer opduikt, zodat een plaatje wellicht in het boek kan komen. Slager roept mensen op om keukenlades, pennenbakjes en van die laadjes waar je nooit meer in kijkt, op de kop te trekken, op zoek naar de pen der pennen.

Landmans Welvaart hoort bij Staphorst. Het staat ook in de statuten dat de burgemeester van Staphorst erevoorzitter van de vereniging is. Jan ten Kate die in mei aantreedt als eerste burger, weet alvast dat hij eenmaal per jaar de voorzittershamer ter hand moet nemen. De vereniging telt nu nog 120 leden. „Er overlijden meer leden dan er nieuwe bijkomen”, zegt Slager, al 37 jaar voorzitter.

Teerzame excursies

Het doel van Landmans Welvaart is simpel: de leden komen in de wintermaanden een keer of zes bij elkaar in de Willem de Zwijgerschool om bij te praten, ontwikkelingen te bespreken en te netwerken. Altijd beginnen en eindigen de mannen met gebed. De vruchten des lands komen uit de hand van de Schepper, zo geloven ze en ook dát hoort bij Staphorst. Er zijn ook regelmatig leerzame excursies.