Echtpaar Spijkervet uit de Schiphorst is 60 jaar getrouwd en weet hoe het zit. ‘Het gras is echt niet groener aan de overkant’

Schiphorst - Dankbaar en bevoorrecht, zo ervaren Johnny Spijkervet (85) en Mariet Spijkervet-Broekhuizen (80) uit de Schiphorst het leven nog steeds. Op 14 april 1961 traden ze in het huwelijk in het gemeentehuis in de Wijk en vorige week woensdag was dat zestig jaar geleden, dus alle reden voor een klein feestje in de familiekring.

Mariet is afkomstig uit Broekhuizen, Johnny is geboren en getogen in Wanneperveen. Daar heeft het echtpaar ook het grootste gedeelte van hun leven gewoond en gewerkt op hun melkveebedrijf. Ook was hij ook betrokken bij de oprichting van voetbalclub Oranje Zwart, tevens zat hij 26 jaar in de ruilverkavelingscommissie Giethoorn-Wanneperveen. Inmiddels wonen ze alweer ruim zestien jaar in de Schiphorst, waar het leven goed is op de boerderij. De vogels die fluiten en de bloemen die Mariet kweekt, staan in volle bloei. Deze hobby bracht haar twee keer in Amsterdam, waar ze aan bloemschikwedstrijden deelnam.

Bij de Witte Bergen

De eerste keer dat ze elkaar zagen, was bij een paardencross op natuurpark de Witte Bergen in IJhorst en ook tijdens het schaatsen zagen ze elkaar wel eens. De vonk sloeg pas over op de dansvloer bij Slot in Meppel. Niet voor niets luidde daar het credo: ‘Dansen bij Slot is een genot’.

Schaatsen, skiën en paarden, dat is toch wel de grote gemene deler van beide. Johnny: „Mariet kon altijd heel goed schaatsen, dat hebben we samen veel gedaan.” Zelf wist hij drie Elfstedenkruisjes te behalen tijdens de tochten van 1956, 1986 en 1987. De zwaarste Elfstedentocht, ook wel de hel van ‘63 genoemd, moest hij overslaan. „Mariet was hoogzwanger van onze zoon en we hadden geen telefoon”, geeft hij als verklaring. Nadat hij geopereerd werd en twee nieuwe knieën kreeg, gaf hij het schaatsen niet op.

Ze houden zich nog steeds bezig met opfokken van paarden en jongvee voor de kinderen. „Want alle drie zijn ze boer, als het nodig is, springen ze even bij.” De paarden staan buiten in de carrousel, worden voor de wagen of voor een van de koetsen gespannen, die af en toe worden ingezet voor een bruiloft of een sinterklaasintocht. „De landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel, enkele jaren geleden, was heel bijzonder om te mogen doen. Ook de ambassadeur van Oostenrijk hebben we met de koets door Amsterdam gereden, net als vele andere ambassadeurs.”

Winnaar van een zeiswedstrijd

Het boerenwerk bracht hen in Oost-Duitsland en Polen waar ze de plaatselijke akkerbouwers adviseerden. Ook was het handig dat hij op jonge leeftijd al leerde met de zeis te werken op het land. Bij een zeiswedstrijd in het voormalig Joegoslavië pakte hij de eerste plaats. Ook voor een cursus handmelken draaide hij zijn hand niet om. Mariet heeft altijd commissiewerk verricht voor de plattelandsvrouwen, ook op provinciaal niveau. Daarnaast houdt ze van zwemmen en aquajogging.

Het echtpaar heeft samen twee zoons en een dochter, die zorgden voor zes kleinkinderen. Het geheim van een 60-jarig huwelijk hoeven ze eigenlijk niet uit te leggen. „We kunnen gewoon goed met elkaar opschieten, daarom doen we bijna alles samen”, zegt Mariet. Daar is Johnny het roerend mee eens: „Het gras is echt niet groener aan de overkant.”