Gemeente Staphorst begint vroeg met bestrijding van eikenprocessierups

Staphorst - De afgelopen jaren hadden mensen in de gemeente Staphorst overlast van de eikenprocessierups. Daarom begint de gemeente dit jaar al vroeg met de bestrijding van deze rupsen. „Op die manier hopen we de overlast straks te beperken”, zo is te lezen op de website van de gemeente.

Eén van de methoden die gebruikt wordt is het preventieve bespuiting van bomen met nematoden. Dit zijn biologische bestrijders van eikenprocessierupsen. Ze worden toegepast langs een aantal wegen in de gemeente. „Op onze website vindt u een kaart waarop staat waar deze methode wordt toegepast. Hiervan zijn de werkzaamheden inmiddels gestart”, aldus de gemeente.

Ongevaarlijk voor mensen

Een gespecialiseerd bedrijf spuit een biologisch middel in de bomen met een tractor en een grote nevelspuit. Het middel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. „Wij houden rekening met beschermde vlindersoorten en mijden plekken waar deze te vinden zijn. De tractor en het gezoem van de nevelspuit kunt u misschien in de omgeving horen. Dit duurt gelukkig maar kort: want de tractor staat niet stil, maar rijdt continu door. We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken”, zo legt de gemeente uit.

Iedere tuineigenaar kan ook zelf helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. „Dat doet u door te zorgen voor meer biodiversiteit. Met veel groen en bloeiende planten in uw tuin trekt u namelijk insecten en tuinvogels die rupsen eten.”

Een melding doen

Meer informatie vindt is te vinden op www.staphorst.nl/eikenprocessierups. Hier kan ook een melding gedaan worden via via Fixi, het nieuwe systeem voor meldingen openbare ruimte. „U kunt ook de Fixi-app downloaden via de Appstore of Google Playstore. Een melding maken kan 7 dagen per week, 24 uur per dag.”