Straatnaambordje zet Jacqueline de Groot aan het denken tijdens vakantie in Staphorst: ‘Het doet je extra beseffen waar we het voor doen. Het herdenken, de twee minuten stilte’

Staphorst - Soms moet je even stilstaan bij het hoe en waarom. Jacqueline de Groot uit Hoek van Holland was de afgelopen dagen met haar familie op vakantie bij een boerencamping in Staphorst. De tekst op het straatnaambordje bij de Afschuttingsweg zette haar aan het denken.

Vandaag is zoals ieder jaar op 4 mei de herdenking van de oorlogsslachtoffers. Jacqueline zag de tekst over de voormalige Jodenweg. Ze maakte vervolgens een foto. „De afgelopen dagen hebben wij gelogeerd op een boerencamping langs de Afschuttingsweg. Mij viel toen het straatnaambordje en met name de tekst eronder op. Op deze vierde mei doet het je extra beseffen waar we het voor doen, het herdenken, de twee minuten stilte.”

Jodenweg

Tijdens de oorlog moesten 340 Joodse mannen vanuit kamp Conrad meewerken aan de wegen rond Staphorst en Rouveen. Joodse dwangarbeiders legden de kilometers lange Afschuttingsweg aan, die bij ouderen in het dorp nog steeds bekend staat als Jodenweg. Van de 340 Joodse gevangenen in kamp Conrad overleefden slechts vier mannen de oorlog.

In oktober 2019 kreeg de Afschuttingsweg in Rouveen een nieuw straatnaambord, waarop de Joodse dwangarbeiders alsnog de eer kregen die hen toekomt. Het bord was een idee van basisschoolleerlingen uit Rouveen. Ze willen niet dat de Joden, die zo hard moesten werken, vergeten worden door het dorp.