Museum Staphorst kan eindelijk exposities tonen: 'Eerste toeristen alweer mogen ontvangen'

Staphorst - Gisteren kon Museum Staphorst na lang wachten eindelijk de deuren openstellen voor publiek. Zo zijn er momenteel exposities van Annie van Gemert, Daphne van den Berg en verschillende schilderijen te bewonderen. „We hebben de eerste toeristen alweer mogen ontvangen.”

Het museum heeft dit jaar lang moeten wachten voor het de deuren kon openen. „Normaal gesproken zijn we nu al goed twee maanden onderweg, en ontvangen we vanaf april publiek”, vertelt Griet Dijkstra namens het museum. „We hebben dit jaar wel tijd gehad voor andere dingen. Zo zijn we bezig geweest met het maken van een film over kinderspelen van vroeger. Daar brengen we later meer nieuws over. Voor nu hebben we een aantal hele mooie exposities staan waarmee we een inkijkje in de cultuur van Staphorst hopen te geven.”

Borduren in Staphorst

En een bezoekje aan die exposities is zeker de moeite waard. Zo is op de bovenverdieping van het museum een tentoonstelling over ‘Kleurrijk Geletterd – Borduren in Staphorst’. Staphorst kende tussen circa 1870 en 1970 een streekeigen borduurtraditie. De tentoonstelling laat merklappen, gebruiksvoorwerpen, geborduurde streekdrachtkleding en kledingaccessoires zien. Deze komen uit eigen verzameling en zijn aangevuld met bruiklenen van particulieren, veelal met de verhalen van de maaksters.

In één van de vitrines in het museum is het borduurproject van Daphne van den Berg te zien ‘Losse eindjes uit het verleden zet ze vast in de tijd’. Haar borduurproject: Terugkeer naar Staphorst, is een ode aan het Staphorst van weleer.

Annie van Gemert.

De expositie van Annie van Gemert in de ontvangstruimte van het museum bestaat uit een collectie foto’s die zij in de afgelopen jaren in Staphorst heeft gemaakt. In 2019 en 2020 heeft zij met enige regelmaat Staphorst en Rouveen bezocht. Zij was gecharmeerd van het authentieke karakter van het dorp. En met haar gespecialiseerde oog voor kleur en detail heeft ze veel op de foto vastgelegd.

Foto’s van Staphorsters in hun interieurs zijn zelden aan de buitenwereld getoond en vormen een waardevol tijdsdocument over een dorp in verandering. Er zijn in het verleden diverse interessante historische publicaties over Staphorst verschenen, maar nog niets over het huidige tijdsbeeld. De foto’s van mensen in hun authentieke interieurs laten een verborgen wereld zien die nooit eerder zo indringend in beeld is gebracht. Het boek van de fotografe is zoals het nu lijkt vanaf eind juni verkrijgbaar, maar voor nu zijn er al een heel aantal bijzondere foto’s te zien in het museum.

Schilderen en ontwikkeling melkveehouderij

Museum Staphorst laat dit jaar in het museum een aantal schilderijen zien uit de collectie, aangevuld met een enkele bruikleen. Het gaat om werk van A.J. van Driesten, J. Elzinga, Sjoerd Dijkstra, Frans van der Veen, Andries Hartsuiker, Joop van Egmond en A.W. Kreulen. Verder is beneden in het museum een kleine expositie gemaakt over de ontwikkeling van de melkveehouderij in Staphorst in de periode 1880-2020. De landbouw was eeuwenlang de belangrijkste bestaansbron in de gemeente Staphorst en dan met name de melkveehouderij.