Column: Terecht Gesteld | Verzekerd. ‘Waar ligt de grens voor een ondernemer?’

Nico Bouwman is zelfstandig advocaat in Staphorst en schrijft iedere acht weken een column in De Staphorster over het reilen en zeilen van zijn vakgebied.

Staphorst is een ondernemend dorp. En zoals elke ondernemer weet, ondernemen is risico’s nemen. Wie een leven met zoveel mogelijk zekerheden wil, kan maar beter geen ondernemer worden. Maar, waar ligt de grens voor een ondernemer? Welke risico’s ben je bereid te nemen?

Wie slim onderneemt, neemt niet alleen risico’s, maar probeert deze ook handig af te dekken. Dat kan op allerlei manieren. Ik heb het eerder al gehad over algemene voorwaarden. De meeste mensen denken ook aan verzekeringen. Geen gekke gedachte.

Veel ondernemers die ik spreek, denken ‘goed’ verzekerd te zijn. Ze maken zich geen zorgen voor ‘als er wat gebeurt’. Tot het pand in de hens vliegt. Ik zie te vaak dat verzekeraars het niet kunnen nalaten op zoek te gaan naar de kleine lettertjes om niet te hoeven uitkeren. De ondernemer die dacht goed verzekerd te zijn en jarenlang keurig de premie betaalde, blijft dan met de schade achter.

Verzekeren is een vak apart. Veel ondernemers regelen het zelf, maar ik raad dat niet aan. Veel beter is het een onafhankelijke verzekeringstussenpersoon in te schakelen. Iemand die breder kijkt dan wat er allemaal kan worden verzekerd. Een vakman die ook kijkt naar hoe je risico’s het beste kunt aanpakken. Niet elk risico hoef je te verzekeren, soms ligt een andere oplossing veel meer voor de hand. Bovendien is het belangrijk de polisvoorwaarden goed na te leven, om te voorkomen dat je met lege handen achterblijft.

Een tussenpersoon gaf mij laatst het volgende voorbeeld. Om schade door brandstichting van buitenopslag te voorkomen, verlangt de verzekeringsmaatschappij vaak dat je goederen buiten op minimaal een aantal meters van je bedrijfspand bewaart. Toch stapelen ondernemers nog vaak pallets en andere spullen tegen het pand aan. Dit is niet alleen brandgevaarlijk, maar je loopt ook het risico dat de verzekeraar niet uitkeert in geval van brand. Het is daarom belangrijk dat af en toe iemand met je meedenkt hoe je dit soort dingen het beste kunt aanpakken.

Verzekeringen kun je dus het beste aan verzekeringstussenpersonen overlaten. Dan kun jij weer gaan ondernemen en doen waar je goed in bent.

NICO Advocatuur houdt kantoor aan de Gemeenteweg 72.

Neem gerust vrijblijvend contact op via 06 340 93 944 of info@nico-advocatuur.nl.