Museum Staphorst is weer volledig open: ‘Hopelijk kan in het najaar de populaire streekgerechtendag doorgaan’

Staphorst - Museum Staphorst heeft de deuren weer volledig geopend en heeft niet stilgezeten in de afgelopen maanden. Jan Talen, voorzitter van het museum nodigde vorige week maandag tijdens een bijeenkomst eenieder uit voor een bezoek aan het museum.

„Eindelijk is het dan zover. Het museum kan sinds begin juni weer bezoekers ontvangen. Nog wel onder een paar beperkende voorwaarden, zoals de anderhalvemeter afstand en een maximumaantal bezoekers. Maar we zijn weer open”, laat Griet Dijkstra namens het museum weten.

Moeilijk tijd

Het was voor musea en dus museum Staphorst geen makkelijke periode met alle sluitingen. Vorig jaar heeft het museum nog een paar maanden bezoekers kunnen ontvangen. In de maanden juni tot en met oktober kwamen er 3800 bezoekers. Een deel daarvan kwam speciaal voor de tentoonstelling over Jan Sluijters, Jo Koster en Stien Eelsingh. „Maar de bezoekersaantallen waar we vooraf op gehoopt hadden, werden bij lange na niet gehaald. Kledingverkopen en klederdrachtdemonstraties konden niet doorgaan. Hopelijk kunnen we in het najaar de populaire streekgerechtendag laten doorgaan. Wel kunnen we ook weer touringcargezelschappen ontvangen”, aldus Dijkstra.

Het was dus ook voor museum Staphorst in financieel opzicht een erg moeilijk jaar en of die achterstand in 2021 weer kan worden opgevangen is nog maar de vraag. „We hopen dat de gemeente alsnog snel de door de overheid beschikbare gestelde steunmiddelen voor culturele instellingen uitkeert. Tijdens de zeven maanden gedwongen sluiting is er door onze vrijwilligers weer hard gewerkt om de bezoekers met interessante tentoonstellingen, presentaties en andere activiteiten te kunnen ontvangen.”

Tentoonstellingen

Het museum heeft weer een prachtige mooie, nieuwe tentoonstelling op de bovenverdieping. Deze keer staat het ‘letteren’ – zoals in Staphorst borduren wordt genoemd - centraal. De tentoonstelling dit jaar is: Kleurrijk Geletterd (Borduren in Staphorst. Borduren is weer helemaal in). „Wij laten zien hoe gedurende vele jaren het borduren een gemeenschappelijk beleefd onderdeel was in het leven van Staphorster meisjes. Iedere familie beschikt nog over de door oma’s, moeders en dochters gemaakte letterdoeken”, aldus Dijkstra.

Ook in de rest van het museum zijn weer een aantal presentaties aangepast, zoals de ontwikkeling van de melkveehouderij in Staphorst en de visie van diverse kunstenaars op de Staphorster boerderij. Ook is er een prachtige fototentoonstelling van Annie van Gemert te bewonderen. In de kinderruimte het ‘Speulhuus’ draaien nu films van ouderwetse kinderspelen, die de kinderen ook zelf op het terrein kunnen beoefenen.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.