Column: Uit het Leven | Alles is klaar. ‘Het zijn details die de uitvaart mooier maken’

Gerda Habes uit De Wijk schrijft twee keer in de maand een column uit het leven van een uitvaartbegeleider. Met de verhalen uit het leven van nabestaanden waarvan een dierbare uit het leven is.

„Alles is al klaar”, zegt Bregje als ik bij haar en haar broer Hans aan tafel schuif. Haar moeder was al langere tijd ziek. Ze heeft alles voor de uitvaart besproken met moeder. „Er is eigenlijk niets meer te bespreken, alleen uit te voeren”, klinkt het bijna triomfantelijk.

We gaan ervoor zitten. Bregje somt op: „Een witte, gladde kist. Thuis opbaren. Een crematie en de muziekstukken liggen klaar. Op de kaart een foto van moeder. Ook de tekst is duidelijk. Dus...”

Stuk voor stuk gaan we de items langs. Ik herhaal: „Het wordt een crematie en waar wordt de bijeenkomst gehouden? Is dat ook in het crematorium of ergens anders?” Bregje en Hans kijken me vragend aan. „Kan dat ook? Hoeven we geen gebruik te maken van de aula en de koffiekamer?” We bespreken het en er wordt een andere keuze gemaakt. Dan vervolg ik het gesprek over de kaart. Bregje reikt me een prachtig portret. Deze moet op de voorkant. „Bladvullend of met een kader? Willen jullie moeders naam voorop of niet?” vraag ik hen. Weer kijken ze elkaar aan. „Uhm, daar moeten we over nadenken”, is de reactie. Ik stel voor wat mogelijkheden te geven bij de proefdruk. „Wat is het formaat van de kaart?”, vraag ik verder. Ook hier blijken ze niet over te hebben nagedacht, ze zitten om de tafel wat met elkaar te discussiëren terwijl ze de voorbeelden in handen hebben.

We zetten het gesprek voort over de tekst waar wat wijzigingen in gemaakt worden. Met grote ogen kijken ze me aan als Bregje zegt: „Gerda, waar haal je al die vragen vandaan. Ik dacht dat we klaar waren, maar er blijkt nog veel meer te zijn waar we over na moeten denken.” Ik haal mijn schouders op: „Het zal de ervaring misschien zijn”, antwoord ik glimlachend. Er blijken nog meer zaken te zijn waar over gesproken moet worden met elkaar. Het zijn details die de uitvaart mooier maken.

Het is fijn dat veel grote lijnen besproken waren met moeder. De details zijn voor Bregje en Hans om mooi in te vullen.

Voor plaatsing is toestemming door de familie gegeven. De namen zijn gefingeerd.