Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst: 'Geef elkaar de ruimte, letterlijk en figuurlijk'

Staphorst - Burgemeester Jan ten Kate van de gemeente Staphorst roept op om mensen letterlijk en figuurlijk de ruimte te geven, nu de coronacijfers weer sterk oplopen in zijn gemeente.

„Ik bedoel daarmee dat we de de anderhalve meter weer in acht moeten nemen, afstand houden dus, maar ik vind ook dat we mensen figuurlijk de ruimte moeten geven als ze besluiten zich niet te laten vaccineren. Het is een eigen keuze en wij moeten hen die ruimte gunnen. We moeten het samen doen. Het is onze taak als overheid om de burgers zo goed mogelijk te informeren, zodat zij in hun ogen de juiste keuze kunnen maken.”

Polarisatie

Ten Kate vindt dat er te veel gepolariseerd wordt. „We worden door krachten naar de zijkanten geduwd, maar het is meestal in het midden dat we elkaar vinden.” De burgemeester zegt het vervelend te vinden dat zijn gemeente door dit soort zaken in het nieuws is. „Ik heb natuurlijk ook liever dat het ergens anders over gaat. Dat Staphorst achterloopt als het gaat om vaccineren, is natuurlijk geen nieuws. Dat is al jaren zo.”

De gemeente Staphorst heeft in haar in 2019 opgestelde lokale gezondheidsbeleid opgenomen te streven naar een hogere vaccinatiegraad. De meerderheid van de gemeenteraad staat hier achter. Dit was voor corona. Ook de vaccinatiegraad voor kinderen loopt achter. Staphorst kent met 79,9 procent de laagste vaccinatiegraad in Overijssel onder kinderen. Landelijk is dat 90,8 procent.