Natuurwerkdag van Staatsbosbeheer bij boswachterij Staphorst. Handen uit de mouwen voor de heide en wat daarin leeft

Staphorst - Op vrijdag 5 en zaterdag 6 november wordt voor de 21ste keer op ruim 500 locaties de landelijke natuurwerkdag georganiseerd. Bij Staatsbosbeheer in het Vechtdal worden alleen op zaterdag 6 november op twee locaties de handen uit de mouwen gestoken.

De activiteit op een heideveld in de boswachterij Hardenberg zit al helemaal vol. Maar in de boswachterij Staphorst kun je meehelpen om de planten en dieren weer meer ruimte te geven om daar te kunnen leven. „Op dit heideveld staan namelijk veel jonge boompjes, met name grove dennen, die als zaad in de heide terecht zijn gekomen en op geschikte plekken zijn gaan kiemen”, vertelt boswachter Jos Kloppenburg.

Grote biodiversiteit

„Als je dat hier zijn gang laat gaan ben je over een aantal jaren dit heideveld kwijt en is het bos. In het bos juichen we nieuwe, jonge bomen toe, maar niet in de heide. Heide is belangrijk voor diverse soorten vlinders, mieren, bijen, hommels en vele andere insecten. Zo’n heideveld met bos eromheen is tevens het leef- of broedgebied van onder andere de boomleeuwerik, roodborsttapuit en de adder”, aldus Kloppenburg.

Als er veel verschillende soorten zijn, betekent dat er een grote biodiversiteit is. „Daarom gaan we hier met veel enthousiaste buitengenieters van alle leeftijden die jonge boompjes verwijderen. Het is een fantastisch gevoel wanneer je daaraan meewerkt en je ziet direct resultaat.”

Deelname is gratis

De boswachters zorgen samen met een aantal vrijwillige boswachters voor de begeleiding. Neem je partner, gezin, buren, familie, vrienden of clubleden mee. Deelname is gratis. Voor de lunch wordt gezorgd. Maar, vergeet niet om je op te geven. Dat kan via www.natuurwerkdag.nl/klus/boswachterij-staphorst/2021-11-06. Daar vind je ook de locatie.