Venijnige klimmetjes, heidepaadjes en mul zand of modder. Zwarte Dennen Cross in Punthorst gaat dit jaar wel door

Punthorst - Bos Bedden Loopgroep AG ’85 houdt op zaterdag 20 november de vijftiende editie van de Zwarte Dennen Cross, een crossloop in het recreatiegebied De Zwarte Dennen bij Punthorst.

Het hardloopevenement trekt al jaren veel deelnemers uit heel Nederland. De deelnemers roemen de gemoedelijke sfeer en het parcours dat een uitdaging is voor elke hardloper: onverharde bospaden, single tracks, zandwegen en ruiterpaden. Maar ook enkele venijnige klimmetjes, heidepaadjes en, afhankelijk van het weer, mul zand of modder. Vorig jaar kon het evenement in verband met corona niet doorgaan. In 2019 stonden er nog ruim 400 hardlopers aan de start.

Starttijden jeugd

Om 12.00 uur begint de jongste jeugd tot en met 7 jaar aan de wedstrijd over 900 meter. Om 12.30 uur volgt de jeugd tot en met 15 jaar voor een wedstrijd over 1.250 meter. Hierbij wordt gestreden om prijzen in de categorie tot en met 9 jaar, 10 tot en met 12 jaar en 13 tot en met 15 jaar. In elke categorie zijn er bekers voor de drie snelste jongens en meisjes. Bovendien ontvangt elke deelnemer een medaille en is er fruit en drinken bij de finish.

Om 13.00 uur worden de deelnemers aan de 5 kilometer weggeschoten en om 14.00 is de start van de slotafstand, de 10 kilometer. Bij beide afstanden strijden deelnemers om prijzen in de categorieën tot en met 39 jaar, 40-49 jaar en 50+ bij zowel de heren als de dames. Ook hier ontvangen de deelnemers een medaille en uiteraard fruit en drinken.

Inschrijven en Belevingspad

Voorinschrijven voor dit hardloopevenement kan nog tot en met vrijdag 19 november via www.ag85.nl. Op de dag zelf kan ook nog (beperkt) worden ingeschreven en wel van 11.00 uur tot 10 minuten voor de start van de desbetreffende afstand, maar dat is wel iets duurder. De inschrijvingstent evenals een tent om je spullen neer te leggen bevindt zich nabij de parkeerplaats aan de zuidzijde van recreatiegebied De Zwarte Dennen aan de Vijverweg.

Van elke deelnemer wordt een bedrag gedoneerd aan Staatsbosbeheer Staphorst ten behoeve van het onderhoud van het Belevingspad. Dit wandelpad van ongeveer 1,5 kilometer is speciaal aangelegd voor (ouders met) kinderen. Om de paar honderd meter valt er iets te beleven, zoals een doolhof, een kleurenkamer, een kabelbaan, een herriehut, een zonnewijzerboom en een periscoop waarmee zowel heel laag bij de grond als hoger in de lucht kan worden gekeken.

Vechtdal Crosscompetitie

De Zwarte Dennen Cross is de tweede wedstrijd van de Prins Sport Vechtdal Crosscompetitie. Deze competitie bestaat uit vijf wedstrijden voor zowel de jeugd als voor volwassenen. De Lemelerbergloop in Lemele is op 30 oktober de eerste wedstrijd. Op 8 januari, 26 februari en 19 maart volgen nog wedstrijden in Vroomshoop, Ommen en Hardenberg. Om in het klassement te worden opgenomen, dienen de deelnemers bij minimaal vier van de vijf wedstrijden de finishlijn te zijn gepasseerd.

Meer informatie over de Zwarte Dennen Cross en de mogelijkheid om in te schrijven is te vinden op www.ag85.nl.