Vijftiende editie Zwarte Dennen Cross levert veel records op

Punthorst - Afgelopen weekend was het tijd voor de vijftiende editie van de Zwarte Dennen Cross. Weliswaar zonder publiek, maar dat mocht zaterdag de pret niet drukken. Met een recordaantal deelnemers (540) en enkele parcoursrecords kan de organisatie van Bos Bedden Loopgroep AG’85 terugkijken op een zeer succesvolle editie.

Olympisch atlete Andrea Deelstra zou eigenlijk aan de start staan van de Zevenheuvelenloop, maar toen deze niet doorging schreef zij zich in voor de 10 kilometer van de Zwarte Dennen Cross. Met een tijd van 35.55 minuten verpulverde de oud-Dwingelse het 9 jaar oude parcoursrecord van Stefanie Bouma met maar liefst 2.25 minuten.

Tom Hendrikse

Slechts vier mannen waren sneller dan Deelstra. Tom Hendrikse uit Assen, winnaar van de 4 Mijl van Staphorst in 2018, was veruit de snelste van alle deelnemers. Deze atleet van AAC‘61 liep met een tijd van 31.17 het parcoursrecord van Danny Koppelman uit Hoge Hexel uit de boeken. Koppelman, lid van ACO van Elderen, moest genoegen nemen met de tweede plaats en finishte in 32.39. Robert van der Stelt, woonachtig in Kampen en lid van de BB-lopers, kwam als derde over de streep in 34.45 minuten.

Bij de vrouwen was Saskia Schutte uit Veessen ‘the best of the rest’ achter Andrea Deelstra. Met een tijd van 42.42 bleef deze atlete van Cialfo de Meppelse Petra Hasper voor. Het lid van AV De Sprinter, in haar leeftijdscategorie Nederlands kampioen op de 10 kilometer en op de marathon, legde beslag op de derde plaats met een eindtijd van 42.59 minuten.

Nick Marsman

Op de 5 kilometer was, evenals bij de vorige editie, Nick Marsman oppermachtig. Deze atleet van Groningen Atletiek verbeterde zijn eigen parcoursrecord met één seconde, tot 15.51 minuten. Rouvener Erik Leusink, lid van HAC’63, werd tweede in 16.33 en de derde plaats was voor Robert Gerritsen uit Vroomshoop (ACO van Elderen) die na 16.56 minuten de meet passeerde.

Bij de dames won Aline Kootstra, eveneens lid van ACO van Elderen. De Zwolse zette een tijd van 18.45 op de klokken. Fleur Baljet uit Meppel kwam als tweede vrouw binnen. Deze atlete van Horror finishte in 19.55. Derde werd Jacolien Ruizendaal uit Emmeloord. De atlete van NOP klokte een eindtijd van 20.05 minuten.

Jeugd

De Zwarte Dennen Cross begon zaterdag met wedstrijden voor de jeugd. Op de 900 meter, bestemd voor kinderen tot en met 7 jaar, won Noud Tissingh uit Meppel de eerste prijs. Hij kwam binnen in een tijd van 3.44 minuten. Tweede en derde werden respectievelijk Sem de Boer (3.55) en Ties Boldewijn (4.01), allebei uit Staphorst. Bij de meisjes was Tesse Bos uit Staphorst de snelste, met 4.04. Jasmijn Boer uit Meppel werd tweede in 4.05 en Aniek Snijder uit Vriezenveen won de derde prijs met een tijd van 4.23.

Bij de wedstrijd over 1250 meter, voor kinderen tot en met 15 jaar, waren bekers beschikbaar voor de eerste 3 in verschillende leeftijdscategorieën. Bij de jongens tot en met 9 jaar was Kai Boer uit Ommen de snelste met een tijd van 4.34, en bij de meisjes was dat Hanna Bos uit Staphorst met een tijd van 5.15. In de categorie jongens van 10 tot en met 12 jaar was Kris Nijzink uit Rijssen de winnaar met een tijd van 4.28. Hij bleef nét het snelste meisje voor. Sophie Willems, eveneens uit Rijssen, finishte namelijk in 4.30 minuten. Ook de winnaar bij de jongens van 13 tot en met 15 jaar kwam uit Rijssen: Runar Slinkman won met een tijd van 4.01. Bij de meisjes in deze categorie ging Laura Boers uit Vriezenveen met de eerste prijs naar huis, met een tijd van 4.37 minuten.

De Zwarte Dennen Cross was de tweede wedstrijd van de Vechtdal Cross Competitie. De volgende wedstrijd betreft de Zandstuve Bosloop in Vroomshoop, op 8 januari 2022.