Vriendengroep De Verveners uit Rouveen en Hoogeveen komt na ruim 40 jaar met debuutsingle: ‘En dat terwijl je eigenlijk al zo rond 1978 bent begonnen’

Rouveen - Ze kennen elkaar al ruim veertig jaar. Albert Bartelds en Klaas Huisman uit Rouveen en Johan Fidom en Allart Strijker uit Hoogeveen. Samen vormen ze de band ‘De Verveners’. „Debuteren met een kerstsingle in 2021! En dat terwijl je eigenlijk al zo rond 1978 als band bent begonnen.”

De Verveners hebben begin deze maand hun kerstsingle gelanceerd op verschillende streamingplatforms. De single Kerstaomd Mit Oe is tijdens en eigenlijk ook door corona ontstaan. „We leerden elkaar ruim 40 jaar geleden kennen op de Mavo in Meppel en begonnen al snel een schoolband”, vertelt Klaas Huisman. Al hun tijd werd besteed aan het praten over en het maken van muziek.

Huisman: „Geweldige tijd was het. We dachten ook dat het eeuwig zou duren; voor altijd met je vrienden onderweg en muziek maken. Maar goed, hoe lopen die dingen? ‘Life is what happens to you while you're busy making other plans’, zei John Lennon al eens.”

Af en toe een mailtje

De vier vrienden gingen allen hun eigen weg. Er werden carrières nagejaagd en kinderen geboren, huwelijken gesloten en ontbonden. Kleinkinderen werden geboren, caravans en woonboerderijen gekocht, hartkleppen vervangen en insuline gespoten. De één bleef muziek maken, de ander nam het familiebedrijf over. Ze zagen elkaar soms jaren nauwelijks, af en toe een mailtje, een belletje, maar toch verdwenen de vrienden nooit helemaal uit elkaars oog. „En zeker niet uit het hart, maar voor we het wisten waren er ruim 40 jaar voorbij.”

En toen opeens in het voorjaar van 2020; een lockdown, iedereen binnen, thuis zitten, nauwelijks meer ontmoetingen. „Niks an! Gelukkig bood beeldbellen uitkomst en al snel ontstond het idee om met elkaar online liedjes te gaan schrijven om de tijd wat te verdrijven en iets van sociaal contact te beleven in deze rare tijden”, legt Huisman het ontstaan van de single uit.

Een kerstlied

De vrienden pakten het contact en het muziek maken weer op en al gauw spraken ze elkaar iedere week. „Elke dinsdagavond zaten we achter het beeldscherm. De gehele lockdown. We kregen helemaal weer de smaak te pakken en besloten rond de coronakerst van vorig jaar zelfs om een heus kerstlied te gaan schrijven. In de taal van onze jeugd!”

Inmiddels zijn we een jaar verder en het resultaat is er: Kerstaomd Mit Oe! Een echte kerstsingle van de Verveners. „Een eerste release na een jaar schrijven en ruim 40 jaar vriendschap. Sinds begin deze maand is ‘Kerstaomd Mit Oe’ via Spotify, Deezer en Itunes te streamen. Binnenkort zal er ook nog een, in Rouveen geschoten, videoclip verschijnen via YouTube en onze socialemedia kanalen”, aldus Huisman.

De Verveners zijn benaderbaar via deverveners@gmail.com. Ook zijn ze te volgen op Facebook en Instagram.