JA21-Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij bezoekt school in Staphorst met schone lucht

Staphorst - JA21-Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij heeft afgelopen dinsdag een bezoek gebracht aan de Willem-Alexanderschool in Staphorst om met eigen ogen te kunnen zien hoe de luchtreinigingsfilters die de school vorige maand aanschafte, werken.

Bij producent van de apparaten PlasMamade in Staphorst oriënteerde het Kamerlid zich op de wetenschappelijke onderbouwing van maatregelen voor luchtbehandeling, ventilatie en energiebeheer. Na de herfstvakantie deden negen van de tien scholen in de gemeente Staphorst mee aan een proef van een maand, een initiatief van de fabrikant en de gemeente.

Wonder van Staphorst

In elke klas kwam een luchtreiniger te staan die fijnstof en aerosolen uit de lucht filtert. Na vier weken bleken er niet of nauwelijks besmettingen te zijn op de scholen. Voordat de proef begon, was Staphorst dé coronabrandhaard van ons land. In de volksmond en ook in de Tweede Kamer wordt dit al ‘het wonder van Staphorst’ genoemd.

Vijf van de tien scholen in Staphorst besloten de machines aan te schaffen. Eind vorige maand dienden JA21, de ChristenUnie en de SGP in de Tweede Kamer een motie in, waarin de regering wordt verzocht om de proef met luchtreinigingsfilters op alle basisscholen in Staphorst voort te zetten. De motie haalde een meerderheid.