Video: Staphorst sleept een punt uit topduel in Rijssen

Rijssen - Op het tandvlees hield Staphorst zaterdag concurrent Excelsior’31 van een overwinning af. De thuisploeg uit Rijssen domineerde het tweede deel van deze strijd in de top van de hoofdklasse. Het werd 1-1.

Na een goed begin moest Staphorst het initiatief aan de gastheer laten. Maar Excelsior profiteerde niet van de kansen en zo eindigde het duel onbeslist.

Doordat koploper Urk verloor, schoof de top verder in elkaar. Nu staan er vijf ploegen binnen slechts drie punten van koploper Urk. Waarbij ACV de beste papieren heeft, omdat het een duel minder heeft gespeeld (tegen SC Genemuiden).

Vandaar wisten beide ploegen op sportpark De Koerbelt dat de inzet hoog was. Staphorst dwong Excelsior aanvankelijk de lange bal te spelen, waardoor de Rijssenaren niet in hun spel kwamen. Een schotje van Groothuis was een eenvoudige prooi voor keeper Holleboom. Aan de andere kant miste Brakke een voorzet van Reuvers bij de eerste paal. De wedstrijd werd opengebroken door de snelle Ferdi ter Avest, in de 28e minuut. De linkerspits liet iedereen zijn hielen zien en legde op de achterlijn terug. Staphorst had geluk dat de bal via een verdediger voor de voeten van Mark Schra ketste (0-1) maar lang kon de ploeg niet genieten van die voorsprong. Michel Gerritsen Mulkes pikte de bal twee minuten later op het middenveld op. Omdat er geen druk was op de bal, kon hij van afstand uithalen. Met een droge schuiver stond de 1-1 op het scorebord.

Doordat Ferdi ter Avest met een blessure naar de kant moest, kwam middenvelder Martin van ’t Ende in de ploeg. Daarmee ging Staphorst 4-4-2 spelen, maar het had moeite met die omschakeling. Het ritme was weg en in de fase voor rust kreeg Excelsior volop kansen om te scoren.

Zowel voor als na rust leek dat te lukken, maar tot tweemaal toe keurde scheidsrechter Aafouallah een treffer af wegens buitenspel.

Ook in de tweede helft bleef Excelsior de gevaarlijkste ploeg. Staphorst moest ver terug en stond met de rug tegen de muur. Hielke Penterman was het dichtst bij een treffer, maar keeper Holleboom hield Staphorst op gelijke hoogte.

Vlak voor tijd kregen de gasten zelfs nog een kans op winst toen Mike Reuvers aan de haal ging, maar hij mikte voorlangs. Het zou ook te veel geweest zijn voor Staphorst, dat met een punt goed wegkwam uit Rijssen. Over twee weken wacht koploper Urk.