Sfeervol wandelen langs winterverhalen in Staphorst

Staphorst - Stichting Onder de Boompies houdt vrijdagavond 30 november in samenwerking met Museum Staphorst de tweede Winterverhalentocht. Het is een sfeervolle wandeling door het oostelijke deel van Staphorst.

Groepjes wandelaars krijgen op diverse locaties oude winterverhalen te horen van boeiende vertellers. Vorig jaar werd de wandeling in Rouveen gehouden en was deze binnen een paar dagen volgeboekt.

Nog niet eens zo lang geleden waren de donkere dagen van het jaar bij uitstek het moment om oude verhalen door te vertellen. Die traditie stamt al uit de tijd van de Saksen, waarin volgens de Germaanse cultuur ook het Joelfeest en de Winterwende werden gevierd. Omdat het in december maar kort licht is overdag trokken de mensen zich ’s avonds al vroeg terug in de huizen. De luiken gingen dicht en men verzamelde zich rond de opgestookte kachel. In ieder dorp of gemeenschap waren er verhalen die al eeuwen deden huiveren of ontroeren. En zo kende ook iedere buurt of familie mensen die de vertelkunst beheersten.

'Magie' van een sterk verhaal

Maar door de komst van elektriciteit en licht, en zeker door internet, is de traditie van de mondelinge overlevering van oerverhalen nagenoeg verdwenen. Echt donker is het nauwelijks meer, overal brandt wel ergens kunstmatig licht. En inmiddels zijn er zoveel prikkels dat mensen niet meer openstaan voor de magie van een ‘sterk verhaal’ bij een vuurtje.

Stichting Onder de Boompies

Stichting Onder de Boompies (Sous les Arbres), die de streekcultuur van Overijssel verbeeldt, wil de traditie van het verhalen vertellen in leven houden. In samenwerking met Museum Staphorst wordt daarom de Winterverhalentocht gehouden. Welke verhalen er precies verteld worden, houdt de organisatie nog even geheim. Maar zeker is dat zowel de verhalen als de vertellers streekgebonden zijn.

Maximaal 100 deelnemers

De wandeling begint om 19.45 uur en het officiële programma eindigt om ongeveer 23.00 uur. Er kunnen maximaal 100 deelnemers meedoen, op volgorde van aanmelding. De verhalentocht is niet geschikt voor kinderen en daarom is de ondergrens 12 jaar. Deelnemers krijgen praktische informatie na opgave. Het evenement gaat bij nagenoeg iedere weersomstandigheid door. De inschrijving is per e-mail: info@souslesarbres.nl en de kosten bedragen 10 euro (inclusief consumptie voor, tijdens en na de wandeling). Na inschrijving krijgt iedere deelnemer praktische informatie.