Vierde actiedag voor Jafet levert 14.000 euro op

Staphorst - De vierde Actiedag voor Stichting Jafet van Scholengemeenschap Pieter Zandt in Staphorst heeft woensdag naar verwachting 14.000 euro opgebracht. Iets meer dan vorig jaar. De hele school deed mee.

Voor de vierde keer kwam de school in Staphorst in actie voor Stichting Jafet. Evangelisatie, scholing en preventie gericht op kinderen in de armste wijken van Rio de Janeiro (Brazilië). Dat is het werk van het Nederlands-Braziliaanse zendingsechtpaar Janneke en Fernando Galvaõ-Hulst en hun medewerkers en vrijwilligers. De Nederlandse Stichting Jafet ondersteunt het zendingsechtpaar en zamelt geld in om dit werk voort te zetten en uit te breiden. Janneke komt van oorsprong uit Staphorst.

Identiteit

Voor het vierde jaar kozen de 395 leerlingen ervoor een actiedag te houden voor Stichting Jafet. Kleinschalig, passend bij de identiteit van de school en met een lokale insteek. Dat zijn de criteria voor een goed doel waar de school zich voor inspant. Volgend jaar beleeft de actiedag zijn lustrum. Een traditie op de Pieter Zandt Scholengemeenschap lijkt geboren.

De actiedag begon al om 5 uur in de ochtend. Voordat de haan kraaide, startte de spinningmarathon. Elf teams, bestaande uit drie personen, fietsten in de aula van de school twaalf uur achter elkaar. Om het uur een ander lid, tot 17.00 uur. Uiteraard werden de deelnemers gesponsord.

Bijzonder was de deelname van opa Jan (67), vader Bernd (42) en kleinzoon en leerling Xander (15) Akkerman. Drie generaties op de spinningfiets. ‘Vorig jaar had ik tegen mijn zoon gezegd dat ik dit jaar mee zou doen’, zegt Bernd. Opa Jan besloot ook mee te fietsen. ‘Ik ben een echte duursporter. Misschien ben ik wel de sportiefste van het stel’, glimlacht hij. ‘De sfeer is leuk en het goede doel spreekt ons aan.’

Hardlopen

Er gebeurde veel meer. Zo was er een grote markt, helemaal ingevuld door de leerlingen zelf. Ze bemanden de kramen, kochten producten in en ze zorgden voor een divers aanbod. Hoogtepunt was ook de hardloopwedstrijd rondom de school Honderden leerlingen deden mee, ook van de basisscholen. Ze hadden van tevoren uiteraard hun sponsorgelden geregeld. ‘Mooi weer, leuke sfeer en een goede opbrengst’, zegt docent en een van de organisatoren, Hendre Drost. Hij startte overigens ook al om 5 uur met de spinningmarathon.

Domper

Een kleine domper was er ook. De negen leerlingen die het meeste geld hadden verdiend met allerlei acties, mochten woensdagavond in een heteluchtballon Staphorst van boven bekijken. De vaartocht langs de wolken ging niet door. Het weer was te onvoorspelbaar. Het negental houdt de tocht te goed.