Lesbrief over Kamp Conrad en de Molukse kwestie

Rouveen - De Stichting Herinnering Kamp Conrad 1954-1966 wil volgend jaar een lesbrief maken voor de scholen in Rouveen, maar die geschikt is voor alle scholen in Nederland. Waarom kwamen de Molukkers naar Nederland? Waar kwamen ze vandaan?

Het onderwijspakket dat Sophie Souhoka en historicus Harm Meesters maken is in eerste instantie bedoeld voor de basisscholen in Rouveen, maar eigenlijk wil de stichting dat alle scholen in Nederland de lesbrief afnemen om zo een ernstig hiaat in de geschiedenisboekjes op te vullen.

We weten waarom Surinamers in Nederland wonen en Polen, Turken en Marokkanen, maar weten we ook waarom er Molukkers in ons land wonen? Iets met Nederlands Indië? Iets met een oorlog? Iets met treinkapingen?

Sophie Souhoka: ‘De kennis is er simpelweg niet, niet bij kinderen en niet bij volwassenen. Onze grootouders kwamen eind jaren veertig, begin jaren vijftig naar Nederland. Waarom gingen ze wonen in kampen, bijvoorbeeld bij Rouveen? Wat was hun achtergrond? Ik ben onderwijzeres. Als mijn leerlingen vragen waarom ik bruin ben, dan zeg ik dat ik Moluks ben. Ze hebben geen idee wat dat is.’

Meer lezen? Kijk op www.meppelercourant.nl