Leonard en Hanneke maken van opa’s hoeve een parel

Staphorst - Ze bikten 13.000 oude bakstenen schoon en ze schilderden 3 kilometer planken. Er was een dag dat alleen de voorgevel van de boerderij nog overeind stond. Na een jaar werken is de monumentale hoeve van Leonard en Hanneke Smit-Bloemert bijna klaar.

Volgende week zaterdag is het Open Monumentendag. In de gemeente Staphorst openen tientallen prachtige panden hun deuren. Ook Leonard en Hanneke doen mee. Hun gemeentelijke monument aan de Van Veenveldsweg 3 is een verhaal van passie, een doel voor ogen hebben en doorgaan, ook als het moeilijk wordt. Slechts de gevel van het voorhuis bleef staan, dat moest vanwege de monumentale status, voor de rest ging alles plat.

Leonard, Hanneke, hun twee dochters en een zoon hopen voor de kerst over te zijn. Van Meppel verhuizen ze naar de boerderij van haar opa Roelof Bloemert die in 2000 overleed. De hoeve uit 1920 waar Roelof lang alleen woonde, stond sindsdien leeg en de tand des tijds sloeg toe. Het achterhuis stortte zelfs deels in.

Plaatje

Het was een opgave. ‘In de winter toen wij met een bikmachientje al die stenen schoonmaakten en er geen muur meer overeind stond, was het even lastig, maar we wisten dat dit het uiteindelijke plaatje zou worden’, zegt Hanneke. ‘Het huis kwam onder onze handen tot leven. Dit werd echt van ons’, vult Leonard aan.

Meer lezen? Kijk op: www.meppelercourant.nl