Kampkinderen vertellen hun verhaal in Rouveen

Rouveen - Na een monument, de documentaire ‘Vreemdelingen en Bijwoners’, is er nu een boek: Kinderen van Kamp Conrad. Zaterdagmiddag was de presentatie in kerk De Levensbron in Rouveen.

In het rijk geïllustreerde boek staan de verhalen van 43 kinderen, de tweede generatie, die opgroeiden in het kamp aan de rand van Rouveen. Van 1954 tot 1966 woonden er 23 gezinnen, zo’n 180 Ambonezen in Kamp Conrad, feitelijk een Moluks dorp, nabij Rouveen.

Pijn

Het waren KNIL-militairen die na de Indonesische onafhankelijkheid niet meer terug konden naar de Molukken, dat bezet was door Indonesië. Tijdelijk zouden ze naar Nederland komen. Tijdelijk werd voor altijd. In totaal kwamen er 4000 militairen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) met hun gezinnen naar Nederland. Ze werden her en der in kampen ondergebracht, waaronder Kamp Conrad. De trotse militairen die twee oorlogen aan Nederlandse zijde hadden gevochten, werden tegen de afspraken in, op de kade van de Rotterdamse haven, ontslagen. De eerste generatie bleef altijd ontheemd. Die pijn voelen hun nazaten nog steeds diep, bleek zaterdag ook weer.

Kinderen van Kamp Conrad

Kinderen van Kamp Conrad is een uitgave van de Stichting Herinnering Kamp Conrad 1954-1966. De schrijvers willen op deze wijze het verhaal levend houden en doorgeven aan de volgende generaties. Aan het boek is jaren gewerkt. Vertegenwoordigers van de tweede, derde, vierde en vijfde generaties kregen zaterdagmiddag het eerste exemplaar uitgereikt. Van de eerste generatie, de KNIL-militairen en hun echtgenoten die naar vanuit Indonesië naar Nederland kwamen, is niemand meer in leven.

In het boek staan de verhalen over vrije tijd, het leven in het kamp, naar school gaan, kattenkwaad, maar het zijn ook de verhalen van een geïsoleerd leven in een Moluks dorp in de gemeente Staphorst. Behalve op school was er geen contact met de autochtonen die de Molukkers ‘zwartjes’ noemden. Twee gesloten culturen bestonden naast elkaar.

Meer lezen? Kijk op: www.meppelercourant.nl