Rouvener Jan Hofstede maakt Gevangenishoning

Rouveen - De bijenkasten staan bovenop het dak van het oude 18e eeuwse huis van bewaring, spin- en rasphuis, nu sterrenrestaurant De Librije. Een bijzondere plek voor een imker. Vroeger zuchten de gedetineerden in hun cellen - de dikke tralies zijn nog te zien - nu is dit het decor van fijnproevers. Sterrenkok Jonnie Boer werkt beneden, Jan Hofstede verzorgt zijn bijtjes hoog boven de allerbeste keuken van Nederland. Gevangenishoning noemt de imker zijn product dat onder andere te koop is in Libije’s Winkel en de webshop.

Blazen

Jan Hofstede blaast een rookwolk uit zijn pijp, alvorens hij zijn bijenvolken inspecteert. Imkers roken niet, ze blazen. Al twee jaar werken vier bijenvolken zich in het zweet om zogeheten ‘Gevangenishoning’ te maken, gemaakt van het stuifmeel van de bomen, bloemen en struiken in het Zwolse stadscentrum. Matthias Nieland, hoofd facilitaire dienst van De Librije, bedacht de naam Gevangenishoning.

Hit

Ruim twee jaar geleden benaderde Jan Hofstede Jonnie en Thérèse Boer of hij hun dak mocht gebruiken voor zijn bijenkasten. Elders in Nederland maken imkers in stadscentra ook de lekkerste honing. Dat moest in Zwolle ook kunnen. Jan had gelijk. Gevangenishoning is een hit.

Meer lezen? Kijk op de website van de Meppeler Courant.