Staphorst krijgt meer geld voor ondersteuning van kinderen met een onderwijsachterstand

Staphorst - De gemeente Staphorst krijgt volgend jaar meer voor de ondersteuning van kinderen met een onderwijsachterstand. De gemeente ontvangt nu nog € 290.000, maar krijgt vanaf volgend jaar naar verwachting € 351.000, een stijging van 21%.

‘De komende jaren blijft het op jonge leeftijd stimuleren van de taal bij kinderen de ingang’, geeft een woordvoerder van de gemeente aan. ‘De scholen geven ook aan dat het van groot belang is om hierop te blijven investeren. Een belangrijk deel van het budget wordt dan ook ingezet om de basis die er nu is ook voor de komende jaren in stand te houden. Voor een deel zijn de extra middelen nodig om te kunnen voldoen aan de nieuwe landelijke norm om de kinderen met achterstanden in hun ontwikkeling niet 10 uren per week maar voortaan 16 uren per week te laten profiteren van het extra aanbod dat we deze kinderen bieden.’

Herverdeling

Het kabinet gaat het geld voor onderwijsachterstanden anders verdelen. De komende jaren gaat het budget, zoals afgesproken in het regeerakkoord met € 170 miljoen omhoog voor gemeenten. De bedragen zijn nog wel indicatief.

Voortaan wordt niet meer alleen gekeken naar het opleidingsniveau van ouders om te bepalen welk kind een risico heeft op een achterstand. Ook weegt de verblijfsduur in Nederland mee en het herkomstland van de ouders, evenals of ouders in de schuldsanering zitten. Met die factoren kan het risico op een achterstand beter worden voorspeld.

Lees meer op www.meppelercourant.nl.