Twee keer winst voor coureur Collin Veijer in Misano

Misano / Staphorst - Op het Misano World Circuit werd afgelopen weekend de vierde ronde van het Italiaans wegracekampioenschap (CIV) verreden. Het jonge Staphorster talent Collin Veijer verscheen in de Elf CIV pre-moto3 klasse aan de start voor het bekende Italiaanse Speed Up Factory Racing Team.

Voor Collin Veijer, die tijdens de voorgaande wedstrijd in Imola zijn eerste overwinning wist te scoren in deze zwaar bezette en competitieve talenten competitie, begon het weekend vrijdag met de nodige tegenslag. Veijer moest zijn Speedup machine in de eerste kwalificatie al na twee gereden rondes langs de kant parkeren vanwege een technisch probleem. Hierdoor wist Veijer geen rondetijd op de klok te zetten en had hij zich dus niet weten te kwalificeren.

Races

Zaterdagochtend stond er een tweede kwalificatie op het programma en hierin herpakte Veijer zich. De Speed Up Factory Racing Team coureur zette de tweede tijd op de klok, een tijd die na afloop tevens goed bleek voor de tweede plaats aan de start bij de eerste wedstrijd van het weekend.

Hij pakte zaterdagmiddag bij de start van de wedstrijd meteen de leiding. Achter de Nederlander raakten een aantal Italiaanse talenten met elkaar in gevecht voor de tweede plaats. Koren op de molen van Veijer, die hierdoor meteen een gaatje wist te slaan op zijn achtervolgers.

De jonge Nederlander wist vervolgens zijn voorsprong te behouden. Even nog leek een achterblijver roet in het eten te gooien maar uiteindelijk was de voorsprong van Veijer voldoende om voor de tweede keer dit seizoen als eerste de finish te passeren.

Bij de start van de tweede - veertien rondes tellende - race nam de Nederlander meteen de leiding en hield dit een aantal rondes vast. De Italianen Alessandro Morosi en Matteo Boncielli wisten echter de aansluiting te vinden bij de Speedup Factory Racing coureur.

Het drietal bleek vervolgens aan elkaar gewaagd, maar het was Morosi die de leiding overnam. Veijer volgde hem op de tweede plaats, wachtend op zijn kans. Met nog twee rondes te gaan, leek Veijer het onderspit te delven en genoegen te moeten nemen met de derde plaats.

Dat Veijer het hier niet mee eens was, liet hij vervolgens zien door in de dertiende ronde de tweede plaats terug te pakken en het kleine gaatje op de nog aan de leiding rijdende Morosi dicht te rijden. Zo zette hij prompt een nieuw pre-Moto3 ronderecord op de klok.

Loerend op zijn kans wachtte de jonge Staphorster tot het laatste moment en sloeg hij een aantal bochten voor de finish keihard toe, door Morosi in te halen en dus als eerste over de finish te komen.

Tegenvaller

Na de podium-ceremonie waar het Wilhelmus voor de tweede keer binnen 24 uur te horen was volgde echter een behoorlijk kater. Het team van de als tiende gefinishte Alberto Surra (KTM) 2 Wheels Polito besloot namelijk om een protest in te dienen tegen de als tweede geëindigde Morosi (TM).

De wedstrijdleiding gaf hierbij de mensen van de technische keuring de opdracht om naast de het TM-blok van Morosi ook de blokken van winnaar Veijer en Surra zelf aan een technische keuring te onderwerpen.

Uitslag

Niet veel later kwam er een opmerkelijke uitslag. Het TM-blok van de als tweede geëindigde Morosi was volgens de technische keuring conform het reglement, de KTM-blokken van zowel Veijer als ook Surra daarentegen werden door de Italiaanse keurmeesters als niet conform het reglement bevonden.

Een opmerkelijk detail is dat beide blokken KTM-blokken zijn die zo standaard uit de fabriek geleverd worden. Ook zou het betreffende onderdeel geen technisch voordeel opleveren voor Veijer.

Feit is wel dat zowel Veijer als ook Surra voorlopig uit de uitslag zijn gehaald en dat de definitieve uitslag pas over enige tijd bekend gemaakt zal worden.