Kunstzinnige ‘Grensloos-activiteiten’ in IJhorst

IJhorst - De kunstroute Grensloos Kunst Verkennen in IJhorst en de Wijk slaat dit jaar een keertje over, maar dat betekent niet dat er niets wordt gedaan. De kerk van IJhorst is op vrijdag 21 september het decor van de vertoning van de vitual-reality documentaire The Last Chair.

De zaterdag en zondag daarna is de docu te zien in de Buurtkamer van Dunninghe in de Wijk. In IJhorst is dan rond de kerk ook een programma.

De documentaire van oud-inwoonster van de Wijk Anke Teunissen, die ze maakte met Jessie van Vreden, heeft internationaal veel complimenten en prijzen ontvangen. Een van de hoofdrolspelers is de 90-plusser Egbert Stellink uit Ruinen, daarnaast werden ook twee andere personen gefilmd. De documentaire is alleen met een VR-bril te bekijken. Met de bril op, waant de kijker zich in het leven van Stellink.

Biënnale

Omdat Grensloos Kunst Verkennen een biënnale is geworden, pas in 2019 is er weer een editie, werd gezocht naar een alternatief voor september. Het werd een weekend cultuur rond de kerk in IJhorst met film, kunst en muziek. Zo is in galerie De Galerij een expositie te zien van ‘De Conferentie’ van Herma Schellingerhoudt en fotografische beelden op zacht reflecterend aluminium van Monique Kwist. Deze expositie is alle dagen open van 13.00 tot 17.00 uur. Vrijdagmiddag is er na de vertoning van The Last Chair in de kerk een concert van blaaskwintet Francis Poulenc Ensemble, een concert met toegankelijke muziek van 16.00 tot 17.00 uur.

De film is overigens niet zomaar te zien, belangstellenden moeten zich er wel voor aanmelden. Er zijn namelijk maar zes VR-brillen beschikbaar in de IJhorster kerk, daarom kunnen zes mensen tegelijk de film bekijken. Gezien het beperkte aantal plaatsen, is reserveren noodzakelijk.

Voor de vrijdagmiddag kan gereserveerd worden voor de tijden 13.00, 13.30 en 14.00 uur, op zaterdag en zondag september beginnen de eerste voorstellingen om 11.00 uur, de laatste is om 16.30 uur. The Last Chair duurt 19 minuten, reserveren kan via lastchair@grenslooskunstverkennen.nl. Entree bedraagt 3,50 euro, vrienden van GKV hebben gratis toegang. Na aanmelding volgt per mail toewijzing van de tijd waarop de film bekeken kan worden.