Gerda Habes schrijft in haar column over de kracht van foto’s

Het is inmiddels een aantal jaren geleden dat meneer Willis is overleden. Destijds was ik ook de uitvaartbegeleidster. Nu mevrouw Willis is gestorven vraagt de familie mij weer te komen. Met alle liefde doe ik dat en zit nu bij de familie.

Als de kistkeuze ter sprake komt, wordt er geopperd dat deze dezelfde moet zijn als van vader, maar welke was dat ook alweer? Omdat ik het dossier bij me heb, weet ik dat er destijds voor een populierenhouten kist is gekozen. Het schiet de kinderen niet zo snel in de gedachten. Als één van de kinderen bedenkt dat er toen foto’s zijn gemaakt, wordt het album erbij gepakt. Bij het zien van de foto’s herinneren zij het zich weer. Het boekje wordt doorgebladerd en vergeten herinneringen komen weer naar boven. Af en toe hoor ik iemand zeggen: ‘o ja, zo was het!’ Dan legt dochter Yvonne het boekje open bij de bladzijde waar moeders hand te zien is. Ze draait een sluitschroef op de kist. Er wordt bij dit beeld een traan weggepinkt en de gedachten gaan terug naar dat moment, waarin de liefde van moeder voor vader zo duidelijk voelbaar was.

De uitvaart van vader wordt herbeleefd.

Het boekje ziet er wat beduimeld uit. ‘Moeder heeft het veel ter hand genomen’, zo vertelt Yvonne. Ze heeft het veel bekeken en putte er troost uit. Ook de kleinkinderen vroegen vaak aan oma om samen met hen de foto’s te bekijken. Op deze manier kon oma er gemakkelijk over praten en kon ze de kleinkinderen nog beter uitleggen wat zich heeft afgespeeld. Destijds vonden de kinderen het vreemd dat moeder graag foto’s wilde. In de afgelopen jaren en ook nu weer blijken ze heel waardevol.

De familie Willis besluit direct dat er ook bij de uitvaart van moeder een fotograaf moet komen. Zij kan discreet, goede foto’s maken van de momenten die belangrijk zijn om te herinneren.

Soms zeggen beelden zoveel meer dan woorden. Soms helpen beelden om op woorden te komen. Vaak helpen beelden je te herinneren. Vaak zijn beelden tot steun en troost.

*Voor plaatsing is toestemming door de familie gegeven. De namen zijn gefingeerd.