Het is weer tijd voor de haardhoutdag in boswachterij Staphorst

Staphorst - De maand februari is bij Staatsbosbeheer de houtmaand. Dit is de maand waarin het haardhout weer wordt aangevuld zodat het de hele zomer kan drogen. Op verschillende locaties is het mogelijk een voorraad hout in te slaan. Op zaterdag 16 februari is er in boswachterij Staphorst verkoop van haardhout.

Zelf haardhout uit het bos te halen is een hele beleving en een echte winterse activiteit. In de Overijsselse boswachterijen Steenwijkerwold, Staphorst en Hardenberg worden stammen aangeboden van twee meter lang. Ze hoeven dus niet zelf uit het bos worden gezaagd. Wees er op tijd bij want op is op.

De verkoop in Staphorst is tussen 8.30 en 13.00 uur, bij de parkeerplaats van recreatievijver de Zwarte Dennen aan de Vijverweg in Staphorst. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/haardhoutstaphorst. Op 9 februari is er een verkoopdag in Steenwijkerwold en op zaterdag 23 februari in Hardenberg.

De kosten bedragen 42,50 euro per stère. Een stère is 1 kubieke meter maar met lucht ertussen in verband met de ronde stammen. Er kan naast contant ook per pin worden afgerekend. Reserveren is niet mogelijk. Maximale afname is 4 stère.

Bosbeheer

Staatsbosbeheer heeft altijd hout geoogst vanuit professioneel bosbeheer en daarmee tevens inkomsten gegenereerd. De opbrengsten van hout worden gebruikt om het natuurbeheer wat Staatsbosbeheer doet mede te financieren. De verkoop van haardhout maakt hier deel van uit.

Van de ruim 90.000 hectare Nederlands bos die Staatsbosbeheer beheert is circa eenderde natuurbos waar de natuurlijke processen voorop staan en dood hout zoveel mogelijk blijft liggen als bron voor nieuw leven. Ongeveer tweederde is multifunctioneel bos, wat beheerd wordt met verschillende doelen. Eén daarvan is het oogsten van hout. Het overgrote deel van het hout dat Staatsbosbeheer oogst uit de Nederlandse bossen wordt industrieel verwerkt. Bijvoorbeeld tot meubels en tuinhuisjes, maar ook als biobrandstof en voor de productie van pallets voor de (inter)nationale handel. Al het hout van Staatsbosbeheer is natuurlijk FSC-gecertificeerd.

Meer informatie over de haardhoutdagen van Staatsbosbeheer is te vinden op www.staatsbosbeheer.nl/haardhout.