‘Leger’ is dit keer het thema van de Zwem4daagse

Staphorst - In Staphorst vindt in de meivakantie voor de 45e keer de Zwem4daagse plaats. Thema is ‘Leger’. De Zwem4daagse is een initiatief van Reddingsbrigade Staphorst in samenwerking met het zwembad de Broene ‘eugte.

Bij de Zwem4daagse is het de bedoeling dat deelnemers per dag een afstand van 500 meter overbruggen. Dit mag in een zwemslag naar keuze en in eigen tempo. Degene die in vier dagen 2000 meter zwemt, ontvangt een herinneringsmedaille. Vorig jaar deden er zo’n 450 kinderen mee.

In he verre verleden tikte de teller ook wel eens 800 deelnemers aan en soms nog wat meer. Toen had de Broene ‘eugte naast een binnen- ook een buitenbad. Dat ging een jaar of acht geleden definitief dicht. Een handtekeningenactie met honderden namen, haalde niks uit. Toenmalig wethouder Klaas Brand sprak de historische woorden: ‘als al die mensen die nu getekend hebben, ook zouden zwemmen, had het buitenbad niet dicht gehoeven.’

Anderhalf jaar geleden onderging het zwembad uit begin jaren tachtig een grote renovatie. Die kostte 1,2 miljoen euro. De gemeente moest 180.000 euro extra bijbetalen, met daarnaast een extra lening van een ton, naast 8 ton aan de reguliere bijdrage. Het bad kost Staphorst zo’n 2 ton per jaar. In het verleden was dat bijna 4 ton. Het zwembad, waarvan de bezoekersaantallen stijgen, kan er weer jaren tegen. Naar goed gebruik in Staphorst zijn de deuren op zondag gesloten.

Na het verplichte banen zwemmen mag er gespeeld worden in het instructiebad of op het buitenterrein van het zwembad waar een skelterbaan is, een hele grote zandbak en diverse speeltoestellen. Er wordt verder van alles georganiseerd om er een leuke week van te maken! Het thema dit jaar is ‘leger’. Er worden allemaal activiteiten georganiseerd die hiermee te maken hebben.