Kinderen tussen grote landbouwmachines op de Tippe

Staphorst - Groep 7a/b van de Koning Willem Alexanderschool in Staphorst deed vorige week mee aan het educatieprogramma VOMOL ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’. De praktijkles was op evenemententerrein De Tippe.

De kinderen kregen eerst een presentatie te zien waarin ze aan de hand van verschillende afbeeldingen voorbeelden kregen van gevaarlijke situaties. Vervolgens gingen de kinderen naar buiten om te ervaren hoe groot en breed de voertuigen zijn. Enkele dagen voorafgaand aan de praktijkles, moesten de leerlingen elke ochtend een korte opdracht in een dagboekje invullen over opvallend landbouwverkeer.

Landbouwvoertuigen vormen een gevaar op de weg. Als er een ongeluk gebeurt met landbouwverkeer, dan is dat vaak met ernstige afloop. De slachtoffers vallen uitsluitend onder de andere weggebruikers, niet de bestuurders van landbouwvoertuigen zelf. Het is daarom van belang om te weten wat de gevaren zijn van landbouwverkeer op de weg en hoe je hiermee om kunt gaan.

Belangrijke lessen

‘Veilig Omgaan Met Opvallen Landbouwverkeer’ is een lesprogramma waarbij meerdere partijen betrokken zijn die met landbouwvoertuigen te maken hebben. Basisschoolleerlingen, AOC-leerlingen en loon- en landbouwwerkers leren vanuit hun eigen perspectief hoe ze veilig moeten omgaan met landbouwvoertuigen op de weg. Zeker op het platteland waar veel landbouwverkeer is, zijn dit heel belangrijke lessen.

De uitleg werd gegeven door studenten, die dagelijks ook veel actief zijn als loonwerker. Volgens Henk Dunnink van het gelijknamige loonbedrijf is het belangrijk dat dergelijke lessen worden gegeven. ‘Die machine is drie meter breed, een fietspad vier meter. Veel ruimte is er dus niet.’