Staphorst op de Catwalk editie 2019 nadert

IJhorst - Een cultureel hoogstandje wordt het, een avondje met lef, door velen gedragen. Zowel letterlijk als figuurlijk. Want wat werken er veel mensen aan mee. Staphorst op de Catwalk editie 2019. Op 11 en 12 april in de Protestantse Kerk in IJhorst. Deze show met als basis de Staphorster klederdracht móet je ervaren hebben.

Lef is het thema van 2019 waar ontwerpers / -sters mee worden uitgedaagd zijn of haar creativiteit de vrije loop te laten. Deelnemen is mogelijk door ideeën aan te dragen aan een coupeuse of door te ontwerpen en te vervaardigen. Lingerie, maar ook bodypaints waren soms onderdeel van vorige edities. Hoe veel meer lef is er nodig voor deze editie? ‘Lef doet leven, geeft je nieuwe ervaringen en inspiratie om door te gaan en te veranderen, juist datgene wilde ik de ontwerpers meegeven voor deze editie. Laat je niet beperken door gedachten maar heb het lef om identiteit te geven aan een nieuwe generatie in een tijd waar oorsprong belangrijk is’, vertelt Annet van Strik, initiatiefnemer.

Identiteit

Identiteit geven aan een nieuwe generatie. Hoe van toepassing is dat op een jonge creatievelingen afkomstig uit Staphorst. We vragen het Carmen Hoxe, studente aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). ‘Momenteel werk ik aan een eigen project aan de HKU bij productdesign. Het moest een maatschappelijk probleem zijn en mijn onderwerp werd ‘De kleuren van Staphorst’. Ik kom uit Staphorst en sinds een jaar of vier ben ik langzaamaan gaan accepteren dat het eigenlijk heel bijzonder is om uit Staphorst te komen. Daarom heb ik Staphorst als onderwerp gekozen bij mijn onderzoek en ben gefascineerd door kleuren. Voor mij is lef nodig om producten te ontwerpen voor deze editie Staphorst op de Catwalk, juist omdat het zo persoonlijk is. Maar het is gelukt.’

Een manier van leven

De creaties van Anouk Hoogeveen mogen niet ontbreken bij de shows van Staphorst op de Catwalk. Het maken van kleding naar eigen ontwerp is altijd een hobby van haar geweest in 2010 maakte ze al een winter- en zomerjas met Staphorster stoffen erin verwerkt. ‘In mijn ontwerpen kijk ik naar motieven en de geweven stoffen. De doeken, wrongen, kraplap, kousen en het oorijzer worden verwerkt of soms alleen aangegeven. Soms inspireert het mij om delen daarvan te breien en in mijn ontwerp op te nemen. Zo haal ik accenten uit de dracht die ik op een andere manier laat zien. Altijd met respect naar de Staphorster dracht. In de loop van de jaren is dit een continu proces geworden. Dit jaar heb ik aandacht voor de borstrok, de onderrokken en is mijn werk onder invloed van de blauwe doek. Staphorst is voor mij een manier van leven geworden. Een draagbare passie.’

Kleedgedrag

Staphorst, het dorp waar heel Nederland wel iets over weet te vertellen. Een van de laatst overgebleven dorpen waar klederdracht nog in het straatbeeld thuishoort. Voor hoe lang? Creatieveling Annet van Strik begon in 2011 met nieuwerwetse ideeën. Door streekgenoten uit te dagen om met een knipoog naar de klederdracht draagbare kleding maar ook haute couture te ontwerpen. Dat mondde uit in een show die de aandacht van heel Nederland trok. Kaarten voor de editie 2019 zijn te koop voor € 10,- bij Kroko in IJhorst, Hilleen Mode in Staphorst en Stegeman Folklorestoffen In Rouveen. Of bel met Annet van Strik: 06 54740625. Om de show heen is er ruimte om te luisteren naar Roo Music en om kennis te maken met producten met regionale creatieve producten.