Dorst is zowel tragisch als zwartkomisch

Meppel - In Filmhuis Meppel is dinsdag 26 maart de Nederlandstalige film Dorst te zien.

Simone Kleinsma en Elise van 't Laar vormen de indrukwekkende spil van de verfilming van Esther Gerritsens roman Dorst. 'Ik ga dood.' Triest, wanneer je dit als filmpersonage eerder aan de toeschouwer bekent, dan aan je eigen dochter. Dat is wat Elisabeth doet, aan het begin van de Esther Gerritsen-verfilming Dorst: ze kijkt recht in de camera en betrekt de kijker bij haar lot: kanker, terminaal.

Zo wendt Elisabeth (Simone Kleinsma) zich steeds weer tot het bioscooppubliek, à la Frank Underwood in House of Cards. Het maakt Elisabeth nog eenzamer, nu ze sinds haar scheiding van Wilbert (Stefan de Walle) alleen is gebleven en vrijwel geen contact heeft met dochter Coco (Elise van 't Laar).

Er zit veel scheef tussen Elisabeth en haar dochter; zie alleen al de griezelig cleane openingsbeelden, als de piepjonge Coco urenlang door Elisabeth wordt opgesloten. In het boek, door Diesing en Gerritsen tot scenario bewerkt, valt al snel een diagnose over Elisabeths gedrag: autisme, 'of op zijn minst asperger'. In de film wordt dat niet expliciet gezegd.

Coco probeert als jonge vrouw haar leven op orde te krijgen en snakt intussen naar liefde en erkenning, zonder te weten waar ze die zoeken moet. Haar zielenroerselen worden hooguit aangestipt, zodat de toeschouwer genoeg ruimte krijgt om te interpreteren. Is het wraakzucht, genoegdoening of het gemis van een gezonde moeder-dochter-relatie dat ze bij Elisabeth intrekt? Wat zoekt zij als 23-jarige bij vijftiger Hans (Leopold Witte), die ze plompverloren versiert in de wasserette? Teder, schurend én grappig is die versierscène, waarin als climax de ruit van de wasserette verandert in een aquarium vol vissen. Een verwijzing naar het twijfelachtige koosnaampje 'Vis' dat Elisabeth voor Coco heeft.

Elise van ‘t Laar en Simone Kleinsma vormen samen de indrukwekkende spil van dit drama, dat zowel tragisch, zwartkomisch als benauwend durft te zijn.

De filmvertoning begint om 20.00 uur.

Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.filmhuismeppel.com.